Hoe gaat u om met de impact van inflatie op uw stichting?

6 juli 2023
Artikel | | Partnernieuws

[partnernieuws]

Denken in scenario’s helpt bij het opvangen van financiële schommelingen

We merken het allemaal: de historisch hoge inflatie werkt door in het dagelijks leven. Ook al neemt de inflatie af, het ziet ernaar uit dat we voorlopig te maken hebben met hogere kosten.
 
Wat betekent dit voor stichtingen en instellingen? Inflatie beïnvloedt bij stichtingen mogelijk zelfs vier dimensies: de uitgaven, de organisatiekosten, de inkomsten en het vermogen.
 
Impact op uitgaven
Een steeds grotere groep Nederlanders kan niet meer rondkomen door de prijsstijgingen. Stichtingen merken dit ook: zij krijgen meer hulpvragen. Ook de uitvoering van projecten wordt duurder. Lopende aanvragen voor projecten moeten soms worden opgehoogd omdat de kosten hoger uitpakken dan geraamd.
 
Impact op organisatiekosten
Stichtingen en instellingen hebben – net als iedereen – te maken met gestegen kosten voor de operatie, bijvoorbeeld gas, energie en personeelskosten.
 
Impact op inkomsten
Een interessante vraag is of in mindere economische tijden de donaties geraakt worden. Donateurs geven vaak een vast bedrag. De koopkrachtwaarde hiervan daalt echter in lijn met het inflatiepercentage. Daarnaast staan goede doelen in de top-3 van zaken waarop frequente donateurs bezuinigen in tijden van hoge inflatie (CBF Donateurspanel, maart 2022).
 
Impact op het vermogen
De inflatie heeft ook gevolgen voor de inkomsten uit het vermogen van de stichting of instelling. Belegde vermogens zijn in 2022 flink in waarde gedaald. Dat geldt voor aandelenbeleggingen, maar zeker ook voor obligatiebeleggingen, omdat de rente zo hard is gestegen in reactie op de inflatie.

 
ING_MadelonvanLeeuwen
Madelon van Leeuwen
Plannen en budgetteren in tijden van inflatie
Inflatie beïnvloedt dus op verschillende manieren de financiële huishouding van stichtingen en instellingen. Hoe kunt u dan toch meer grip krijgen op de financiële planning? Het kan helpen om in scenario’s te denken, om zo een goed beeld te hebben hoe inkomsten, kosten en uitgaven zich ontwikkelen. Het in kaart brengen van de impact van inflatie op het vermogen op de lange termijn kan helpen in het maken van belangrijke beslissingen zoals ten aanzien van de gewenste uitgaven.

 
Bent u benieuwd hoe uw stichting in verschillende economische en financiële scenario’s presteert? Met ING Forward planning, onze speciale tool voor stichtingen en instellingen, maken we eenvoudig inzichtelijk wat de effecten zijn van bepaalde keuzes op het vermogen voor de korte en lange termijn. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met me op via madelon.van.leeuwen@ing.com of 06-27 6151 76.
ING_PriBa_Primary_Logo_RGB.png