Het geheim van serieus samenwerken Brancheorganisaties organiseren themamiddag

Jorrit Hoekstra van AlliantiePartners. 
Jorrit Hoekstra van AlliantiePartners. 
10 juli 2023
Verslag | | Integriteit

In deze snelle tijd is integer samenwerken een belangrijk aandachtspunt. Brancheorganisaties Goede Doelen Nederland en Partos organiseerden onlangs een themamiddag over dit onderwerp. Zij willen praktische tools ontwikkelen zoals een actieplan, een handreiking en een stappenplan. Hier volgt een kort verslag van het inleidende verhaal dat ik verzorgde als partner van adviesbureau AlliantiePartners. Voor het complete verslag zie onderstaande link.



Samenwerken als kerncompetentie van elke goede-doelenorganisaties. Dit is een grote uitdaging voor het management van bestaande organisaties indien deze zwaar leunen op controle als dominante managementstijl. Samenwerken over organisatiegrenzen heen vereist het loslaten van de een deel van de eigen autonomie. Je kunt niet meer alleen vertrouwen op de mensen in je eigen organisatie om je doelstellingen te bereiken.
 
Het voorgaande betekent dat je je eigen organisatie moet bezien in de context van het hele ecosysteem van organisaties die samen bijdragen aan een bepaald maatschappelijk doel. Samenwerking tussen organisaties vereist faciliterend of dienend leiderschap. Dit lijkt in tegenstelling met de natuurlijke reflex van leiders in onzekere tijden. Als nood aan de man is, voelt het veiliger om de luiken te sluiten en terug te grijpen op het command and control type leiderschap.

Open gesprek

Als directeuren van goede doelen deze reflex kunnen vermijden en open met elkaar het gesprek aangaan over hun dilemma’s op het gebied van integriteit – zowel binnen de onderlinge samenwerkingen die zij aangaan én als lid van Goede Doelen Nederland en Partos – dan kan dit enorm helpen om zowel het onderlinge leren te bevorderen en het onderlinge vertrouwen te versterken.

Voorbeeldgedrag is daarvoor essentieel. Naast leiderschap kan het ook helpen om een gezamenlijke taal en methodiek te ontwikkelen om inzichten met elkaar te delen. Vervolgens schetste ik enkele ingrediënten vanuit de samenwerkingstheorie. Intussen besprak Jasper Kuipers van Dokters van de Wereld twee casussen inzake integriteitsbeleid in relatie tot samenwerkingspartners.  

Achtergrond

We weten het: samenwerken is al lang onderdeel van wie wij zijn als mens. We kennen de verhalen over samenwerking uit de oudheid tot in de moderne tijd. Veel organisaties die in de 20ste eeuw zijn ontstaan om onze samenwerkingen als mens vorm te geven worden in de 21ste eeuw geconfronteerd met ontwikkelingen zoals digitalisering, democratisering, informatisering en globalisering.

Deze ontwikkelingen zorgen voor een toename van volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit. Mensen in organisaties worden uitgedaagd om verder te kijken dan bestaande organisatiegrenzen en samen te werken met mensen uit andere organisaties. Samenwerken wordt daarmee –zoals gezegd – een kerncompetentie voor elke (goede-doelen)organisatie.

Tot slot

Het was een leerzame middag. Niet alleen voor de deelnemende directeuren en integriteitsmedewerkers maar ook voor mijzelf als expert. In de voorbereiding bleek dat er in de wetenschap nog niet veel bekend is over de combinatie van integriteitsbeleid en alliantiemanagement. Dus ook voor ons als AlliantiePartners was de voorbereiding een mooie zoektocht om een verhaal te kunnen delen met zowel voldoende theoretische onderbouwing alsook praktische toepasbaarheid. Onze lessen zullen wij zeker meenemen in de doorontwikkeling van onze leergang 'Alliantie-management' en onze advieswerkzaamheden.

https://www.partos.nl/nieuws/veel-animo-voor-integriteitsbijeenkomst/


Jorrit Hoekstra is partner van adviesbureau AlliantiePartners.