FIN: ondernemend Nederland kan goede doelen weer steunen

22 september 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Het kabinet compenseert familiebedrijven die grote schenkingen doen. In het Belastingplan 2024 worden giften door de vennootschap niet aangemerkt als verkapte winstuitdelingen aan bedrijfseigenaren, ze leiden niet tot inkomsten- en dividendbelasting. Dit meldt de Vereniging van Fondsen in Nederland.
Eerder beschouwde de fiscus deze giften als een verkapte winstuitdeling. Een aftrekmogelijkheid compenseerde die belasting. Echter door de beperking van de periodieke giftenaftrek aan ANBI’s tot € 250.000 per jaar, met ingang van 1 januari 2023, zijn schenkingen deels belast. Met de tegemoetkoming in het Belastingplan 2024 wil het kabinet dit herstellen.
Daar staat tegenover dat giften aan ANBI’s tot € 100.000 niet langer aftrekbaar zijn van de winst van de vennootschap. Deze regeling geldt voor alle bedrijven. Jaarlijks wordt voor ongeveer €38 mln aan dergelijke giften gedaan. ‘Het is jammer dat deze aftrekmogelijkheid vervalt’, aldus de FIN. ‘Maar dat is op zich geen belemmering voor bedrijven om een deel van de winst te gebruiken voor het maatschappelijk belang.’
Koepelorganisaties FIN en FBNed, pleitten eerder dit jaar voor reparatie. Uit een inventarisatie van de FIN bleek dat ‘een aanzienlijk deel’ van de grote giften boven € 250.000 afkomstig is van bedrijven met particuliere eigenaren. Volgens de FIN liep de schade op tot ver boven € 150.000 doordat grote schenkingen niet doorgingen.