Meer ruimte voor geven vanuit de BV

Blog | | Filantropiestrategie | 14 december 2023
Filantropie Service. 
Filantropie Service. 

Filantropie platform DDB zal de komende tijd regelmatig een blog publiceren van Van Lanschot Kempen. Deze keer aandacht voor een gift aan een ANBI vanuit de BV.


AndrewLouise[6] copy.jpg
Andrew MacKay en Louise Stefels van Van Lanschot Kempen. 

Bij het geven aan goede doelen wordt vaak gedacht dat particuliere huishoudens de grootste gevers zijn. Maar ook bedrijven geven veel aan goede doelen in de vorm van donaties of sponsoring. Uit het onderzoek ‘Geven in Nederland’ blijkt dat 61% van alle bedrijven aan goede doelen geeft. Met ongeveer € 2,2 miljard geven bedrijven net iets meer dan particuliere huishoudens (ongeveer € 2 miljard). Achter ieder succesvol bedrijf zit een ondernemer die kansen weet te creëren en te benutten. Naast zakelijke kansen dragen veel  (ex-)ondernemers ook bij aan een betere wereld. Ondernemers (en derden) met een aanmerkelijk belang in een BV kunnen zowel geven vanuit privé als vanuit hun BV. Hoe is dat nu geregeld?

Huidig beleid: geven vanuit privé
Geeft u vanuit privé aan een goed doel dat de ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) status  heeft, dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de giftenaftrek. Het voordeel van de ANBI-status voor het goede doel zelf is dat de gift is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. U kunt vanuit privé eenmalige of periodieke giften doen. Een eenmalige gift is beperkt aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, voor periodieke giften geldt over het algemeen een ruimere aftrekmogelijkheid. De grens voor de periodieke giftenaftrek in de inkomstenbelasting is sinds 1 januari 2023 gesteld op maximaal € 250.000 per kalenderjaar per huishouden.

Huidig beleid: geven vanuit de BV
Een gift aan een ANBI vanuit de BV is aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting tot maximaal 50% van de winst met een absoluut maximum van € 100.000 per jaar. Wilt u als aanmerkelijkbelanghouder meer geven aan een goed doel, dan wordt dit tot nu toe gezien als verkapte winstuitkering of ‘uitdeling’, waarover in box 2 belasting moet worden betaald. De gift is vervolgens maar beperkt aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Om dat te voorkomen wordt in de praktijk bij grotere giften eerst een dividenduitkering naar privé gedaan, die daarna via een periodieke gift naar het goede doel gaat.

Door de begrenzing van de aftrek bij periodieke giften kunnen aanmerkelijkbelanghouders die via een dividenduitkering vanuit hun BV een grote periodieke gift aan een goed doel doen deze nog maar deels verrekenen als aftrekpost. Het gevolg hiervan kan zijn dat ondernemers minder geven dan ze eerder van plan waren. Na verschillende oproepen uit de goededoelensector om dit effect terug te draaien is de Tweede Kamer akkoord gegaan om de wet aan te passen.  

Nieuw beleid: meer mogelijk voor geven uit de BV.
Een ondernemer kan dus vanuit zijn BV al tot maximaal € 100.000 per jaar met fiscale aftrek geven aan goede doelen. En vanaf 2024 wordt het ook fiscaal aantrekkelijker om een (zeer) grote gift te doen vanuit de BV. Dit kan dan voortaan rechtstreeks vanuit de BV zonder dat er sprake is van een ‘uitdeling’ waarover box 2-heffing is verschuldigd. Dit zal er hopelijk toe leiden dat ondernemers nog meer mooie initiatieven mogelijk maken. Let op: dit wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen, naar verwachting zal dit 19 december 2023 gebeuren.

Uitgaven van de BV in de vorm van sponsoring van een goed doel blijven overigens ook gewoon aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Wat betekent dit voor u?
Als ondernemer: Heeft u een aanmerkelijk belang in een BV en overweegt u om substantiële donaties aan een of meer goede doelen te doen met geld dat in uw BV zit? Dan is het goed om te weten dat het hiervoor vanaf 2024 misschien niet meer nodig is om eerst dividend uit te keren aan privé
.
Als goed doel: Verwacht u (zeer) grote giften te ontvangen van een ondernemer met een BV? Wellicht dat het voor deze gever en uw organisatie interessant is om deze giften rechtstreeks vanuit de BV te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld omdat de beoogde gift dan in een kortere periode dan de bij periodieke giften gebruikelijke vijf jaar kan worden gedaan.
Samen creëren we synergie en vergroten we de impact van uw filantropische inspanningen. Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met Filantropie Services van Van Lanschot Kempen. Onze specialisten staan voor u klaar.

Andrew Mackay en  Louise Stefels zijn verbonden aan Filantropie Services van Van Lanschot Kempen. 

Disclaimer:
Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wilt u persoonlijk advies, overleg dan met uw fiscaal adviseur of uw notaris wat de beste keuze voor u is.


Cursor_and_141223Blog_7___-__Read-Only.png