Weg met dat angst-plafond!

26 november 2015, 04:00
Venema & Groenhuijsen: angst is een notoir slechte raadgever
Venema & Groenhuijsen: angst is een notoir slechte raadgever
De invoering van een nieuw, integraal stelsel van toezicht en verantwoording - het 'Validatiestelsel' - biedt een mooie gelegenheid om voor eens en altijd af te rekenen met dat discutabele 25 procentplafond voor kosten fondsenwerving van goede doelen. Die CBF-norm creëert schijnzekerheid, leidt tot perverse prikkels en 'sjoelbakken-administratie', bevoordeelt de grotere goede doelen en smoort maatschappelijk ondernemerschap. 'Killer-argument': die 25 procentnorm versterkt niet het publieksvertrouwen, maar voedt juist de uiterst destructieve strijkstokgedachte en leidt af van resultaten en impact.
Het wordt hoog tijd om een collectieve leugen om bestwil te ontmaskeren.
Wij kijken daarom met nieuwsgierigheid uit naar de beslissing die hierover binnen SBF-verband aanstaande is, al vrezen wij wel een typisch polder-scenario: een gedeeltelijk afschaffing van die kostennorm.
Dat is volgens ons hetzelfde als een beetje eerlijk zijn.
Graag nodigen wij u uit om ons artikel met vooral principiële argumenten voor directe en onvoorwaardelijke afschaffing te lezen en erop te reageren. Dialectiek juichen wij toe, vooral nu de eerste fase van een Erkenningsregeling al over 5 weken moet beginnen en een groot deel van fondsenwervend Nederland geen flauwe notie heeft van wat er tussen SBF, CBF en overheid is bekokstoofd.
Weg met dat plafond van de angst!
gerelateerde items