Vuile handen

14 juni 2007, 08:59
Alweer een rel waarbij goede doelen razendsnel de hoofdrol krijgen. Nadat Zembla afgelopen zondag onthulde dat grote banken beleggen in dubieuze industriëen, switchte de aandacht vrijwel meteen van de banken naar enkele goede doelen, die klant zijn bij deze banken. Pijnlijk: via-via belegt KWF Kankerbestrijding in de tabaksindustrie en de Dierenbescherming in het mensenrechtloze Myanmar. Ook klimaatverandering en landmijnen worden indirect door gerenommeerde ngo's ‘gesteund'.

Natuurlijk haastten deze organisaties en de VFI zich te benadrukken dat ze deze misstanden snel zullen aanpakken. Doe dat als de bliksem, zou ik zeggen. En alle andere goede doelen moeten vooral niet denken dat zij buiten schot blijven. Zorg dus voor een degelijk beleggingsstatuut, verander eventueel van bank en - open deur - communiceer eerlijk met je achterban. En hou in je achterhoofd dat na het beleggingsbeleid ook al het andere maatschappelijk verantwoord handelen door onze sector aan bod zal komen.

Onbegrijpelijk trouwens dat de goede doelen zo onthutst reageerden. Al zes weken geleden waarschuwde FM's eigen Ir. Han (A.) Schuringa jr. voor deze rel. Ruwe bolster, verstandige pit, deze Schuringa. Toch maar even lezen voortaan.

 

gerelateerde items