Vijf (lees-)tips voor de vakantie

Vijf (lees-)tips voor de vakantie
Vijf (lees-)tips voor de vakantie
12 juli 2012

Koffer nog niet ingepakt? Mooi, want Marc van den Tweel heeft nog een aantal aanraders voor onder de parasol. Vier boeken en een dvd die u nog snel even in uw koffer kunt stoppen.

1. Grillroom Jeruzalem, P.F. Thomése
Schrijver P.F. Thomése wint de ene literaire prijs na de ander, maar bij lezend Nederland krijgt hij nog steeds niet de credits die hij verdient. Reden te meer om hem hier aan te prijzen. Voor Filanthropium-leden is zeker zijn boek(je) ‘Grillroom Jeruzalem’ aanbevelenswaardig. Eind 2010 bezocht Thomése Israël en de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, in het gezelschap van Antoine Bodar, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De reis vond plaats op uitnodiging van de humanitaire NGO ‘United Civilians for Peace’ en de NCRV. Het boek biedt een cynisch, goed geschreven verslag van de trip en rekent tegelijkertijd ook af met dit soort geprogrammeerde reizen, door een blik van binnenuit te bieden. Niet alleen ontspannend en informatief dus, maar voor medewerkers van internationale NGO’s die dit soort reizen aanbieden aan opinieleiders een echte must-read.

2. Steve Jobs, de biografie, Walter Isaacson
Voor wie hem nog steeds niet gelezen heeft, bijvoorbeeld omdat de omvang daartoe niet toe aanmoedigt (720 bladzijden): de biografie van Steve Jobs leest als een luchtige roman. Dus: begin er gerust aan! Een mooi relaas over de ontwikkeling van een bedrijf (Apple) dat de wereld veranderd heeft. Van de aarzelende start, de problemen, de grandioze uitvindingen: alles komt aan bod in deze biografie. Dat tegen de achtergrond van het leven van Jobs. Waarschuwing voor diegenen die fan zijn van Jobs: grote kans dat dit na het lezen van de biografie niet meer zo is. Jobs wordt er bepaald niet sympathieker op – en zelfs dat is een understatement…

3. Living Planet Report 2012
Niet een boek om tussen twee glazen rosé op een Zuid-Frans terras te lezen: het Living Planet Report 2012. Daarvoor is het niet luchtig genoeg en echt vrolijk word je er ook niet van. Desalniettemin wel een boek dat gelezen moet worden. Het Living Planet Report is een studie naar de staat van de natuur, biodiversiteit, biocapaciteit en de mate waarin we via onze consumptie beslag leggen op de aarde. Feiten, trends en data wisselen elkaar af in een gedegen boekwerk. Enig kritiekpunt: de analyses zijn uitstekend, de gesuggereerde oplossingen zijn wel erg marginaal weergegeven. Overigens: deze studie verschijnt tweejaarlijks en is in korte tijd van een aardig werkje uitgegroeid tot een mondiaal, gezaghebbende publicatie. Nota bene, voor wie wat minder diep wil gaan, maar wel de topline wil bevatten: er is ook een losse, uitstekende management summary beschikbaar. Een uitgave van het internationale Wereld Natuur Fonds, Global Footprint Network, European Space Agency en de Zoological Society of London.

4. Historisch Nieuwsblad
Ben al jaren abonnee en het tijdschrift verveelt nooit: het Historisch Nieuwsblad. Gedegen journalistiek en wetenschappelijk onderzoek worden in dit magazine omgezet in interessante artikelen, prikkelende columns en aardige nieuwsfeiten. En dan ook nog eens uitstekend geschreven en aantrekkelijk vormgegeven. Populairwetenschappelijk werd dat vroeger genoemd. De extra dikke zomerspecial slaat overigens aardige bruggetjes tussen de naderende Tweede Kamerverkiezingen en historische feiten, waar de fractievoorzitters commentaar op mogen leveren. Nogmaals: een aanrader.

5. The Passion
Tussen het lezen door, kan (mag) er natuurlijk ook een dvd’tje bekeken worden. Wat de afgelopen periode indruk op me gemaakt heeft is de ‘The Passion’, een coproductie van EO en RKK. Het lijdensverhaal van Jezus in beeld gebracht door Nederlandse artiesten en aan de hand van hedendaagse Nederlandstalige popnummers. Prachtig in beeld gebracht, live vanuit Rotterdam voor een publiek van 20.000 mensen, en met meer dan 1,7 miljoen mensen thuis voor de buis! Natuurlijk, je kunt er neerbuigend over doen: de Matthäus-Passion is chiquer. Maar: The Passion is knap gemaakt en laat volgens mij zien dat er een religieuze comeback in onze maatschappij aankomt. Alleen daarom al de moeite van het kijken waard.