Een hype of een onomkeerbare beweging?
Terugkomend op de vraag of SIBs een hype zijn, of een onomkeerbare beweging; het antwoord lijkt in het midden te liggen. De eerste SIB was een doorslaand succes en heeft als een ware ‘original gangster’ overheden, investeerders, filantropen en service providers en goede doelen over de hele wereld geïnspireerd. Maar het succes van deze eerste SIB is ook zijn eigen leven gaan leiden. Politici en ambtenaren over de hele wereld wilden het succes kopiëren en de SIB werd steeds meer een doel dan een middel.  

De belangrijkste afdronk van twee dagen vol met interessante debatten en kennisdeling: de SIB is een instrument. Op de juiste manier ingezet jaagt het innovatie aan, creëert het unieke publiek-private samenwerkingen, ontsluit het nieuw geld voor maatschappelijke vraagstukken en helpt het overheden om de focus te verleggen van het subsidiëren van activiteiten naar het sturen op resultaten. Maar….zet je ze om de verkeerde reden in? Dan zijn ze duur, onnodig complex en zien we  weinig van hun beloften terug.  
 
De vele succesvolle voorbeelden die 5 en 6 september de revue hebben gepasseerd, laten zien dat SIBs de potentie hebben om hun beloftes waar te maken. Maar daarvoor is kennis van het instrument nodig. Om een beter begrip van SIBs te krijgen heeft de Britse overheid de stap gezet om samen met Oxford University een centrale afdeling op te zetten die zich volledig richt op social outcomes contracten en andere resultaatfinanciering (Government Outcomes Lab). De Verenigde Staten heeft hetzelfde gedaan met de Harvard University (Government Performance Lab van de Harvard Kennedy School). In deze landen zijn ware ecosystemen ontwikkeld rondom resultaatfinanciering. In Nederland zien we heel veel aandacht voor resultaatfinanciering en SIBs, maar neemt de overheid nog geen centrale positie in met betrekking tot kennisontwikkeling op dit gebied. Zoals mijn collega en oprichter van Social Finance NL Ruben Koekoek pakkend zei in één van de ronde tafel gesprekken: “We hebben in Nederland veel goede muzikanten, maar nog geen dirigent. Om een orkest te creëren moeten we investeren in een beter begrip van het instrument. Doen we dat, dan zijn de beloften binnen handbereik.”
 
NB: Alle plenaire sessies van het tweedaagse congres zijn terug te kijken via het YouTube kanaal van de Blavatnik School of Government van de Oxford University; https://www.youtube.com/user/Oxfordbsg/
De presentaties zijn te vinden op https://golab.bsg.ox.ac.uk/community/events/social-outcomes-conference-2019/
 

Rob Peelen is manager bij Social Finance NL. Vóór Social Finance NL werkte hij bij ABN AMRO als private banker voor goede doelen en daarvoor bij Goede Doelen Nederland als hoofd diensten. Hij heeft een Bachelor en Master in Bedrijfskunde (Vrije Universiteit Amsterdam). Naast zijn werk voor Social Finance NL is Peelen penningmeester bij het Nederlands Jeugdeducatiefonds.
rob.peelen@socfin.nl
2/2
gerelateerde items