SBF wil rondetafel over nieuwe Geefwet

18 januari 2011
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (18 januari) - De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) wil voor de zomer duidelijkheid over de aangekondigde Geefwet en zal over twee maanden een rondetafelconferentie houden om ideeën samen te brengen en daarmee concrete voorstellen voor het kabinet voorbereiden. "De tijd is rijp om met de overheid serieuze afspraken te maken, over duurzame financieringsbronnen en modern fiscaal beleid, over toezicht en echte transparantie."


Deze en andere voornemens werden vorige week geuit door VFI-voorzitter Joop Daalmeijer tijdens de nieuwjaarsborrel van zijn goededoelenkoepel. Daalmeijer is tevens voorzitter van het sectorbrede SBF.



Geefcrisis

In zijn nieuwjaarstoespraak schetste Daalmeijer geen overdreven rooskleurig vooruitzicht voor goede doelen: "2011 zal een speciaal jaar worden. Voor veel goede doelen is het de vraag of de crisis zich ook laat zien als een geefcrisis. Het beeld voor 2010 is nog niet opgemaakt, maar over het geheel genomen mogen we een lichte daling verwachten."



Kritiek op CBF

Kritiek uitte Daalmeijer op het CBF dat naar zijn mening te laat komt met sectorresultaten. Die zijn volgens de VFI-voorzitter belangrijk voor publieke informatievoorziening. Daalmeijer riep het CBF op om samen met het SBF de in de sector lang verwachte centrale databank in het komende jaar te realiseren. Daalmeijer deed daarover een stevige uitspraak: "Die databank komt er trouwens, dit jaar! Anders eet ik een hoed op. Dan wel een hoedje van papier natuurlijk."



Glashelder

Daalmeijer benadrukte nog eens het belang van een positieve beeldvorming in de media, al wenste de oud-journalist de schuld niet aan de boodschapper te geven: "We moeten af van TV-reportages zoals Brandpunt kort geleden maakte, waarin gezegd wordt dat er geen jaarrekeningen zijn, dat de bestedingen onduidelijk zijn en ga zo maar door. Ik heb geen kritiek op Brandpunt, laat ik duidelijk zijn. Prima dat zij ons wijzen op onze fouten. Brandpunt moet blijven zoeken, graag zelfs, maar moet niks kunnen vinden bij ons. We verstoppen niks, we zijn glashelder. Zo moet het zijn."



Eén keurmerk

Ook de nog immer voortdurende keurmerkstrijd, waaraan Daalmeijer bij zijn vorige nieuwjaarsspeech al zei een einde te willen maken, moet in 2011 worden opgelost. De VFI-praeses gaf daarbij al wat openingen in de richting van het Keurmerk Goede Doelen, dat vooral aandacht aan de impact(meting) van fondsen wil schenken: "We moeten naar één keurmerk. Maar dan niet een keurmerk dat alleen de kostencomponent reguleert, maar ook openheid afdwingt over wat goede doelen echt doen met het geld dat aan hen gegeven is." Ook in dit verband was Daalmeijer opvallend kritisch ten opzichte van Toezichthouder CBF: "Dat betekent dat de VFI zich duidelijker moet opstellen ten opzichte van het CBF. Niet alleen kosten maar ook besteding moet daar in!"