Overleg over Rapport De Jong uitgesteld

29 januari 2014, 10:42
Overleg over Rapport De Jong uitgesteld
Overleg over Rapport De Jong uitgesteld
Het voor vandaag geplande bestuurlijke overleg tussen de Samenwerkende Brancheorganisaties en overheid over het advies van de Commissie de Jong voor beheer en toezicht in de filantropiesector is uitgesteld tot begin maart. Uiterlijk volgende week gaat het rapport van de Commissie de Jong met een brief van staatssecretaris Teeven naar de Tweede Kamer. Het rapport lekte vorige week voortijdig uit en werd gisteren integraal gepubliceerd door Filanthropium Journaal,

Vorige week bood een commissie onder leiding van Gerrit de Jong een adviesrapport aan aan de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie, Fred Teeven. Teeven had de commissie gevraagd hem te adviseren over beheer en toezicht in de filantropiesector binnen een nieuw validatiestelsel. Het rapport lekte vorige week echter via de Telegraaf op hoofdlijnen voortijdig uit. Maandag 28 januari publiceerde Filanthropium als eerste het integrale rapport op haar website.

Vandaag (woensdag 29 januari) zou het rapport van de Commissie de Jong worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Tevens zou er bestuurlijk overleg plaatsvinden tussen SBF en de staatsscretarissen Teeven (Veiligheid & Justitie) en Weekers (Financien/Belastingdienst).

Het voorgenomen bestuurlijke overleg werd echter te elfder ure afgezegd en in principe verplaatst naar begin maart. Als reden wordt opgegeven dat staatssecretaris Weekers zich nu beschikbaar moet houden voor debatten met de Tweede Kamer over de vertraging met het uitbetalen van huur-, zorg- en andere toeslagen.

Welingelichte bronnen op het Binnenhof vertellen Filanthropium Journaal dat er mogelijk meer speelt: de Belastingdienst zou meer tijd nodig hebben om zich te beraden op de adviezen van de Commissie de Jong en ook botert het niet geweldig tussen de departementen van Teeven en Weekers m.b.t. dit dossier.

Uiterlijk volgende week gaat het rapport van de Commissie de Jong met een brief van Teeven naar de Tweede Kamer; het advies van de Convenantspartijen (SBF en overheid) ontbreekt nu dus. Naar verwachting zullen deze partijen hun standpunten verwoorden in een nieuw convenant, dat begin april zal worden gesloten.

Voor het integrale Rapport Commissie de Jong: klik hier

Voor het ‘Validatiestelsel voor dummies’: klik hier

 
gerelateerde items