Onwetenschappelijk

6 februari 2008

Hopelijk zijn de recente uitspraken over de Nationale Postcode Loterij van Theo Schuyt in de Stentor niet maatgevend voor het peil van het wetenschappelijk onderwijs in Nederland. De hoogleraar filantropie aan de VU in Amsterdam, die deze week ook is begonnen aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, speelt niet alleen onwetenschappelijk op de man, maar baseert zich ook op verkeerde feiten. Helemaal zorgelijk is dat hij dat zelf weet.


In het stuk ‘Geld uitgeven is een vak apart' zegt Schuyt "vraagtekens te hebben bij de methode-Poelmann". Wat die methode precies inhoudt, legt hij niet uit, maar hij suggereert dat ik door mijn salaris bij de Postcode Loterij in de Quote-500 ben gekomen. Dat is onjuist.

 


Los van het feit dat journalisten mijn vermogen wel vaker te hoog inschatten, geldt dat ik dat vermogen niet dank aan de Postcode Loterij, maar aan een bij velen bekende privé-investering uit het verleden, de uitgeverij Independent Media.

 


Het in fondsenwerving gespecialiseerde bedrijf Novamedia, waarvan ik een van de vijf aandeelhouders ben, krijgt een vergoeding voor het gebruik van het door ons bedachte format van de Postcode Loterij - wat heel gebruikelijk is - plus een managementvergoeding. Wie onze jaarverslagen erop naslaat, kan dat allemaal terugvinden. In interviews wordt daar ook nooit geheimzinnig over gedaan.

 


Wat die ‘methode-Poelmann' betreft, verbaast me de opstelling van Schuyt. Tijdens eerdere contacten heeft hij daar nooit iets over gezegd. Sterker, eind 2005 schreef een werkgroep van de VU, onder verantwoordelijkheid van de professor zelf, dat de maatschappelijke positie van de Postcode Loterij "een functie is van: a. de wettelijke basis van deze loterijen, b. de eigen middelen van de goede doelen loterijen en c. de legitimatie verkregen van het publiek, van de politiek, van de overheid en van de goede doelen".

 


Gelet op het feit dat onze vergunning onlangs weer voor een periode van vijf jaar is verlengd, dat ruim 2,5 miljoen Nederlandse gezinnen meespelen met meer dan 4 miljoen loten en de Nationale Postcode Loterij dit jaar dankzij hen weer 225 miljoen euro aan 53 verschillende goededoelenorganisaties kan overmaken, durf ik te stellen dat de loterij zich heeft bewezen.

 


Schuyt zegt dat deze sector professionals nodig heeft, maar lijkt de professionaliteit van de Postcode Loterij te ontkennen. Hij gedraagt zich als een amateur die de Nationale Postcode Loterij, en daarmee al diens beneficiënten, schade berokkent. Het zou van moed getuigen als hij daarvoor zijn excuses zou aanbieden.

 


Boudewijn Poelmann is directeur van Novamedia

 


Lees hier het artikel in FM#4 over de twist tussen Schuyt en Poelmann