Nieuwe criteria ANBI

12 oktober 2006
Nieuws | | Tax & Legal

Per brief heeft Minister van Financiën Zalm de Tweede Kamer deze week laten weten dat de nieuwe criteria voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's) niet per 1 januari van kracht zullen zijn, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar pas per 1 januari 2008. Dit volgens de minister op uitdrukkelijk verzoek van de sector.


Vorige week was SBF-voorzitter Paul Beerkens in FM nog zo stellig. Hij zat al enkele maanden namens de sector rond de tafel met de ministeries van Financiën en Economische Zaken en ging er vanuit dat de nieuwe criteria om in aanmerking te komen voor vrijstelling van schenkings- en successierecht op 1 januari 2007 in werking zouden treden. Over een verzoek tot uitstel repte Beerkens in het interview met geen woord.



Minister Zalm schrijft echter in zijn brief aan de kamer: "De sector is van mening dat de tijd tot 1 januari 2007 onvoldoende is om eventuele aanpassingen in de organisatie van de betrokken instellingen aan te brengen. Het geven van voldoende tijd voor aanpassingen is wel nodig, omdat het bezit van een beschikking onder het nieuwe wettelijk regime een voorwaarde is om gebruik te kunnen maken van de fiscale faciliteiten. [...] Ik vind het verzoek van de sector alleszins redelijk."



Curieus is dat in een eerdere passage in de brief juist wordt aangegeven dat bij de behandeling van het Belastingplan 2006 het tijdstip van invoering afhankelijk is gesteld "van maatregelen die door de Belastingdienst moeten worden getroffen in het kader van de controle en handhaafbaarheid." Waren de nieuwe criteria voor ANBI's al op 1 januari 2007 in werking getreden dan had de belastingdienst in relatief korte tijd duizenden aanvragen moeten beoordelen. Probeert het ministerie het feit dat ze haar zaken nog niet op orde heeft te verdoezelen onder een warme deken van goedertierendheid naar de sector?



Om de goede doelenorganisaties voldoende in de gelegenheid te stellen zich aan te passen aan de nieuwe regeling, zal de ministeriële regeling waarin de nieuwe criteria zijn vervat in de loop van dit najaar al worden bekendgemaakt. Vanaf dat moment zullen instellingen een beschikking kunnen aanvragen bij de Belastingdienst over hun status per 1 januari 2008.




Lees hier de brief van de minister



Lees hier onze berichtgeving over het overleg tussen overheid en sector