Nederlandse koepels vragen hulp aan Wopke Hoekstra

Beeld: Nikko Macaspac/Unsplash.
Beeld: Nikko Macaspac/Unsplash.
9 december 2021

Diverse Nederlandse koepelorganisaties, waaronder Filantropie in Nederland (FIN), Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) en Partin, alsmede Toezichthouder Goede Doelen het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), ondertekenden afgelopen week een brief gericht aan demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het onderwerp: de nadelen voor de sector van de de-risking bij banken en payment service providers.
 
Zoals ook De Dikke Blauwe eerder schreef brengt de regelgeving voor het voorkomen van terrorismefinanciering en witwassen veel problemen mee voor de goededoelensector. Het CBF organiseerde eerder deze maand een webinar ter inventarisatie van de informatie behoefte rondom dit onderwerp en publiceerde een handig overzicht van de huidige stand van zaken. Meer onderzoek en duidelijkheid bleek hard nodig. Ook deden een aantal prominente belangenbestuurders eerder dit jaar zelfs een oproep tot het inlassen van een ‘regelpauze’, vanwege een ‘een wirwar van regels’, die het besturen van, met name kleine, goede doelenorganisaties onnodig moeilijk maken.
 
‘Brave vrijwilligers kunnen hun geld niet kwijt’
De partijen trekken nu aan de bel bij demissionair minister Hoekstra, onder andere naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek dat de Volkskrant onlangs publiceerde; voor steeds meer vrijwilligersorganisaties en goede doelen is het onmogelijk gebleken om een zakelijke bankrekening te openen. ‘Door de jacht op terroristen en fout geld kunnen ook de brave vrijwilligers hun geld nergens kwijt’, kopt het artikel waarnaar in de brief aan Hoekstra wordt verwezen. ‘Het probleem speelt al langer, maar wordt steeds groter. Een belbus, een sportvereniging, een stichting die mensen helpt in landen waar een humanitaire ramp plaatsvindt; ze krijgen geen bankrekening of het contract met de payment service provider wordt opgezegd’, vullen de organisaties in de brief aan.
De betrokkenen willen dat de demissionair minister van Financiën op korte termijn een overleg organiseert, met deelname van de maatschappelijke sector, het Ministerie van Financiën, de banken, payment service providers (de Betaalvereniging) en De Nederlandse Bank als toezichthouder. De partijen zien dit overleg als ‘essentieel om tot een oplossing te komen door middel van een versnelling in de aanpassing van het beleid en de regelgeving’.
 
Bron: CBF, Toezichthouder Goede Doelen, De Volkskrant
Klik hier om de hele brief te lezen.

Lees ook: ‘Europese EFC en DAFNE samen verder als Philea’