Europese EFC en DAFNE samen verder als Philea

Beeld: Aaron Burden/Unsplash.
Beeld: Aaron Burden/Unsplash.
8 december 2021
Nieuws | | Internationale filantropie

De grote Europese filantropische brancheorganisaties het European Foundation Center (EFC) en DAFNE (Donors and Foundations Networks in Europe) zijn per dinsdag 7 december 2021 samengevoegd. De organisaties gaan samen verder als één grote Europese koepel onder de nieuwe naam Philea, Philantropy Europe Association.
 
De nieuwe koepel schrijft dat met Philea een ‘sterker en meer verenigd platform’ voor filantropie in Europa geboren is. Doel is om de ‘enorme multidimensionale potentie’ van filantropie binnen Europa te beschermen door het bundelen van de kennis en ervaring van EFC en DAFNE, de voormalige brancheorganisaties waarin alle belangrijke Europese netwerken van donoren en grantmakers waren verenigd. Begrippen als diversiteit en inclusiviteit staan voor Philea hoog in het vaandel bij het faciliteren van een breed netwerk van goeddoeners in meer dan dertig landen. De nieuwe combinatie wil internationale samenwerkingen, innovatie en inclusiviteit binnen de filantropiesector in Europa dan ook stimuleren. De koepel zal volgens eigen zeggen meer dan 10.000 goededoelenorganisaties aan elkaar verbinden.
 
Bestuur
Angel Font, RvT-voorzitter van EFC, en Carola Carazzone, sinds dit jaar RvT-voorzitter van DAFNE, zullen respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de nieuwe Raad van Toezicht worden. Delphine Moralis, voormalig directeur van EFC, en Max von Abendroth, voormalig algemeen directeur DAFNE, zullen tevens beiden meegaan naar Philea; Moralis als directeur en Von Abendroth als Chief Strategy Officer. Moralis vindt dat de filantropie in Europa een ‘unieke, maar risicovolle rol in het stimuleren van innovatie en catalyseren van goeddoen kan spelen. ‘Together we are stronger, and will strive to inspire, connect and represent the European philanthropy sector and enhance its role as a credible and trustworthy partner, today and tomorrow’, aldus Moralis.
De nieuwe koepelorganisatie werd tijdens een online bijeenkomst gelanceerd en zal gevestigd blijven in Brussel. Ook zullen er in december diverse online events plaatsvinden, waar leden zich via de website van Philea voor kunnen inschrijven.
 
Bron: Philea, Twitter.
Lees ook: Welke keuze maakt u als stichting volgend jaar?