Dr. Phil: You never solve money problems with money!

Geldproblemen met geld oplossen: ook dr. Phil denkt dat 'm dat niet gaat worden...
Geldproblemen met geld oplossen: ook dr. Phil denkt dat 'm dat niet gaat worden...
25 januari 2018
Opinie | | Ontwikkelings samenwerking

FWIW#57[1]
 
Jaren geleden zag ik per toeval het programma waar Dr. Phil die quote gebruikte. Jong gezin, veel schulden. Manlief verzuchtte dat ze enorm geholpen zouden zijn als iemand eens een flink geldbedrag zou geven. Dr. Phil zag dat anders. En niet alleen Dr. Phil. Velen met mij denken bij schulden niet aan geld geven als oplossing. Meestal moet er iets anders veranderen. Tering naar de nering zetten en dergelijke. Maar het gevolg van die basisreactie is dat we meestal denken dat geld geven niet helpt. Nooit. Nergens. En laat dat nou niet kloppen.
 
Al sinds een jaar of tien ben ik betrokken bij een kleinschalig initiatief dat geld geeft aan mensen die niets hebben, ook geen schulden. Dat werkt. Voor ouderen in Ethiopië in ieder geval. Tegelijkertijd kwamen deze ‘unconditional cash transfers’ wat meer in beeld. Maar er waren nog weinig medestanders. Zeker niet in Nederland. In Amerika kwamen initiatieven als GiveDirectly (2008) in beeld en vanuit de Verenigde Staten werden ook de diverse onderzoeken gestart naar de werking van Unconditional Cash Transfers. Wie het boek Schaarste, van Mulllainathan en Shafir heeft gelezen snapt waarom (lezen dus!)
 
Toch wilde het niet lukken om mijn achterban mee te krijgen. Teveel naar Dr. Phil gekeken was mijn inschatting…
Maar toen kreeg ik ineens een e-mail van Alix Zwane - directeur van het Global Innovation Fund in Londen - met de vraag of het niet tijd werd om GiveDirectly te introduceren bij mijn achterban. Niet lang daarna kwam er een mailtje van Heiman Wertheim – hoogleraar medische microbiologie in Nijmegen – die mij wees op 100weeks, een initiatief van zijn vrienden Gitte Buch en Jeroen de Lange.
 
Heiman kende ik van de co-financiering van zijn Atlas of Human Infectious Diseases. Na de kennismaking met Gitte en Jeroen was er nog wat tijd en overtuigingskracht nodig, maar het eerste kwart miljoen van een vermogensfonds is recent toegezegd en ook de Chocolonely Foundation doet mee met anderhalve ton.
 
Over een paar jaar - als het impactonderzoek bij 100weeks goed afloopt - volgen de effective givers vanzelf en gaat deze wijze van geld geven wellicht een echte disruptie in de sector ontwikkelingssamenwerking betekenen. Dankzij Gitte, Jeroen & 100WEEKS, heel veel particulieren en met wat steun van vermogensfondsen is er dan hopelijk iets moois ontstaan vanuit Nederland.
 
[1] FWIW staat voor: For What It’s Worth. Maar ook voor For Whoever Is Wondering en voor; Forgot Where I Was.