‘Mister Goede Doelen’ Jan van Berkel wordt DDB-columnist

Bij de blauwe schrijversbrigade: Jan van Berkel.
Bij de blauwe schrijversbrigade: Jan van Berkel.
15 april 2021
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Jan van Berkel, met veertig jaar ervaring in de goede doelenwereld, in vele verschillende rollen is bij De Dikke Blauwe aan boord als columnist. Van Berkel, die onlangs afzwaaide als directeur van de Leprastichting en nog steeds actief is als praeses van Goede Doelen Nederland en SBF, zal op persoonlijke titel regelmatig zijn observaties met de lezers van DDB delen. Hoofdredacteur Marjolein van Asdonck: ‘De sector heeft Jan leren kennen als een zeer maatschappelijk betrokken bestuurder en we zijn dus enorm vereerd en verguld met hem als columnist.’
 
Jan van Berkel (1954) is voorzitter van Goede Doelen Nederland en de Samenwerkende Branchorganisaties Filantropie (SBF). Daarnaast adviseert bij goede doelenorganisaties in en buiten Nederland over strategie, bestuur en toezicht. Tot eind 2020 werkte hij, zoals gememoreerd, veertig jaar lang in de goede doelensector, eerst als ontwikkelingseconoom bij Novib, waar hij van erkend gewetensbezwaarde militaire dienst opklom tot hoofd fondsenwerving en directeur campagnes. Als zelfstandig consultant en bij diverse bureaus adviseerde hij talloze goede doelen en andere not-for-profits over strategie en positionering. Van 2009 tot 2021 leidde Jan de Leprastichting  ls directeur-bestuurder en was hij initiator en voorzitter van diverse internationale samenwerkingsverbanden in de leprabestrijding.

Brancheorganisaties
Jan was in 1995 betrokken bij de oprichting van de VFI, voorloper van Goede Doelen Nederland en trad in 2013 toe tot het bestuur van de branchorganisatie, waarvan hij sinds 2016 voorzitter is. In 2019 was hij nauw betrokken bij de oprichting van de Stichting Intern Toezicht Goede Doelen (ITGD).
 
Verbinder
Jan is een maatschappelijk betrokken bestuurder en toezichthouder met een grote passie voor de maatschappelijke impact van goede doelen en NGO’s. Initiatiefnemer en bestuurder van diverse samenwerkingsverbanden en allianties. Verbindend en motiverend. Denkt en kijkt bij voorkeur van buiten naar binnen en heeft een sterke antenne voor percepties en verwachtingen van stakeholders en publieke opinie ten aanzien van governance en bestuur in de sector van goed doen. 
Wilt u meer artikelen over en van Jan van Berkel lezen? Klik dan hier.
Ga direct naar de eerste column 'Back to the roots' van Jan van Berkel: klik hier