Mensenwerk

Misschien is vertrouwen inderdaad niet meer dan een zaak van een goede relatie, ook omdat voor élke relatie vertrouwen "cruciaal" is
Misschien is vertrouwen inderdaad niet meer dan een zaak van een goede relatie, ook omdat voor élke relatie vertrouwen "cruciaal" is
22 januari 2009

In mijn laatste column van vorig jaar -hebt u ook al het gevoel dat dat jaar al weer lang geleden is?- schreef ik dat het thema van 2008 was: beschaamd vertrouwen. En omdat de vertrouwenscrisis wereldwijd zo groot is, leek het mij utopisch om te kunnen verwachten dat ‘hersteld vertrouwen' en waarschijnlijk ook ‘herstellend vertrouwen' het thema voor 2009 zou worden.

Eerst ons maar eens diepgaander bezinnen op de vraag naar wat vertrouwen eigenlijk is, hoe dat ontstaat en hoe dat beklijft. Twee lezers reageerden, de anderen dachten waarschijnlijker onder de kerstboom nog wat langer na over deze ingewikkelde materie.


Vertrouwen is "met name mensenwerk", schrijft mede-columnist Henk van Stokkom, en volgens Ellen Janssens (Nederlandse Hartstichting) is vertrouwen "het geloof dat de ander de afspraken na zal komen, of in geval van het ontbreken van afspraken: de verwachtingen waar zal maken/het 'juiste' zal doen". Het mooie van de reacties van Henk en Ellen is dat ze allebei waar zijn en toch ook zo heel verschillend.

Voor Ellen ontstaat vertrouwen als verwachtingen waar gemaakt worden, en beklijft het als verwachtingen waargemaakt blijven worden. Behalve dat is volgens haar meer nodig: een continu gesprek om de verwachtingen helder te krijgen en houden. In haar ogen is dat de essentie van het managen van verwachtingen.


Voor Henk staat of valt vertrouwen met het hebben van de juiste mensen in de organisatie en moet het gesprek zoveel mogelijk persoonlijk gevoerd worden.

Zou het zo simpel zijn? Misschien wel. Misschien is vertrouwen inderdaad niet meer dan een zaak van een goede relatie, ook omdat voor élke relatie vertrouwen "cruciaal" is (Ellen) .

 


Het levert meteen meer vragen op. Over wat voor relaties hebben we het? Hoe definiëren we wat een "goede relatie" is? En hoe gelijkwaardig moet of kan zo'n relatie dan zijn? Betekent een "goede relatie" bijvoorbeeld dat ‘de buitenwereld' het laatste woord heeft ten aanzien van wat een goede doelen organisatie wel of niet doet? Houdt een "goede relatie" in dat we het altijd met elkaar eens moeten zijn of worden?

 


Vertrouwen - verwachtingen - relatie. Op z'n minst een driehoek vol spanning.

 


Wat vindt u? Draag bij aan deze bezinning door uw antwoord op de vraag: "wat maakt een goede relatie goed?" te mailen aan troostwijk@transpositio.nl  

 


Tom Doude van Troostwijk (Transpositio) ondersteunt civil society organisaties bij hun ontwikkeling.