Toon alles (3)
Edwin Venema

De opdracht. Altijd.
 
Ons denken over ziekte en zorg kantelen naar gezondheid en gedrag is ‘a hell of a job’. Er ligt een curieus beeld onder onze gezondheidszorg: 90 miljard euro voor ‘de eindplaats’, het repareren en beter maken van zieke mensen, en 30 miljoen euro om die 90 miljard te voorkomen: het budget voor preventie in het Preventieakkoord.
Dat is een wanstaltige disproportie. Ieder gezond denkend mens weet dat je beter kunt voorkomen en niet repareren als het te laat is. Je begint bij risicogroepen en naar voren werkend kom je uit bij de kinderen. 
Of ik er mismoedig van word? Nee. Ik zie veel lichtpunten. Deze balans is wel aan het verschuiven, want het Preventieakkoord was vijf jaar geleden nog onmogelijk geweest. Ik zal heel erg blijven duwen op het voorkomen van ziekte. Voor het Longfonds betekent het niet roken en gezonde buitenlucht. Die preventie is superbelangrijk in mijn leven en in mijn opdracht met het Longfonds. Ik zie heel erg het gezamenlijke belang, waarvoor ik de metafoor van de golf gebruik. Een golf die wij zelf moeten maken. Sta je met je eigen club bovenop die samen gemaakte golf, dan ga je samen harder en in de goeie richting, meer dan ergens solo dobberend op je surfboardje. Dat gezamenlijke belang is bijvoorbeeld cruciaal voor het deelbelang van alle clubs die nu zijn aangesloten bij de SGF.
 
Het motortje van de mensch Rutgers…Weet je, in zo’n loopbaan loop je tegen allerlei vormen van ongezondheid aan, maar als je zelf serieus ziek wordt merk je pas hoe dat alles stopt. Letterlijk. Ik kon op een gegeven moment niet meer dan twintig meter lopen. Strijden tegen de ziekte? Ach man, je gaat achteroverliggen en laat de hele behandeling over je heenkomen dan maar hopen dat je mazzel hebt. Ik ben er weer helemaal bovenop gekomen en ben alweer vijf jaar back on track, maar de drive om mijn ervaring te gebruiken is enorm. Voor preventie ga ik vol op het orgel, al ben ik de laatste tijd ietsje rustiger geworden. Maar jonge mensen die rokend een hamburger naar binnen staan te werken: ik kan er ontzettend slecht tegen. Als ik hier het Huis voor de Gezondheid uitloop en er staan mensen te roken? Ik dacht het niet: not in my backyard. In oktober loop ik rond met Stoptober-bandjes.
 
Als je rookt ben je 17 jaar eerder ziek en 10 jaar eerder dood. Genoteerd?


Het is zo erg om ziek te worden. Doe niet lichtzinnig over de gevolgen van roken of te vet eten. Chronische aandoeningen: vaak is ermee te leven, maar je ongezonde levensjaren nemen toe. Daar wil je vanaf. Als je rookt ben je 17 jaar eerder ziek en 10 jaar eerder dood. Genoteerd? 
In deze coronacrisis zien we hoe belangrijk het is om alle andere ‘gewone’ dingen te kunnen doen: werken, sporten, sociale contacten onderhouden. Als je ongezond bent valt dat weg. Gezondheid is een ‘showstopper’ van de allergrootste orde. Het grote plaatje: we zijn hier van astma naar longen gegaan en nu gaan we van longen naar vrij ademen. Geen fijnstof, geen slechte medicijnen, geen rook: een wereld waarin iedereen vrij kan ademhalen. Dat is nu onze opdracht. Het is ook mijn persoonlijke opdracht.
 
Wapenfeiten
Michael Rutgers heeft in de afgelopen jaren talloze samenwerkingen opgezet. Hij is voorzitter van de Gezondheids Fondsen voor Rookvrij met opvallende merken als de Rookvrije Gneratie en Stoptober. Hij is voorzitter van de Samenwerkende Gezondheids Fondsen waar vooral het grote programma de Gezondste Generatie 2040 gelanceerd wordt, dat ernaar streeft om de 15-jarigen van 2040 tot de gezondste top 3 van de wereld te laten behoren. 
Het Longfonds heeft al jaren een brede samenwerking met Philips, ABNAMRO en vele andere bedrijven. Met Philips zijn strategische aandachtsgebieden ontwikkeld zoals rond Philips Avent en niet roken bij zwangere vrouwen en de Philips Air producten voor een gezond binnen milieu in gebouwen. Met ABNAMRO wordt onder meer samengewerkt op het gebied van gezond binnenmilieu in gebouwen.
Rutgers richtte Lunghealth bv op, dat zich richt op het naar de patiënt brengen van veelbelovende producten uit nationaal en internationaal onderzoek. Rutgers besloot jaren geleden dat de oplossingen voor longpatiënten niet alleen in Nederland gevonden konden worden. Samen met Professor Hans Clevers van het Hubrecht Instituut bracht hij zes onderzoeksgroepen uit de VS, het VK en Nederland samen om longweefsel-regeneratie te versnellen in het programma: Longfonds Accelerate. En met dr. Hermelijn Smits van het LUMC  bracht hij een internationaal onderzoeksconsortium op de been rond het voorkomen van astma bij kinderen, met partners in het VK, Australië, Duitsland en Nederland.
Rutgers schreef zelf mee aan het Preventie Akkoord met staatssecretaris Paul Blokhuis en was de aanstichter van het Schone Lucht Akkoord via een petitie, die later een aangenomen motie werd en wordt uitgevoerd met staatssecretaris Stientje van Veldhoven.
Samen met het RIVM maakt Rutgers onzichtbare ongezonde lucht zichtbaar door middel van de Longfonds Gezonde Lucht Check die inmiddels meer dan 2 miljoen keer geraadpleegd is. 
In de coronacrisis speelde Longfonds een prominente rol. Een lopend long-corona-artikel op de website werd binnen twee weken een kwart miljoen keer echt gelezen. De advieslijn moest vijf keer meer vragen beantwoorden ten opzichte van normaal. En het Longfonds startte met hulp van Zilveren Kruis een digitale opvangplek voor coronapatiënten met ondersteuning, zorgverwijzingen en onderzoeksleads.
 
Capitoolsessie
In een serie interviews met leiders uit de filantropiesector sprak toenmalig co-hoofdredacteur van Filanthropium (de voorloper van De Dikke Blauwe) Charles Groenhuijsen in 2015 ook met Michael Rutgers. Dat gebeurde in Het Capitool, het van tv-programma’s bekende, koepelvormige gebouwtje op het landgoed Schaep en Brugh van Natuurmonumenten. Bekijk de video:
klik hier.
 
►Auteur Edwin Venema was twaalf jaar hoofdredacteur van De Dikke Blauwe, maar is vanaf 2018 zelfstandig filantropiepublicist en eigenaar van zijn redactiebureau De Kopijmeester. Wilt u meer van zijn op persoonlijke titel geschreven commentaren lezen? Klik hier.
3/3
gerelateerde items