Toon alles (2)

Hoe nu verder? De vrijwilligersorganisaties voorbij Corona

17 september 2020, 06:00
Hoe nu verder? De vrijwilligersorganisaties voorbij Corona
Hoe nu verder? De vrijwilligersorganisaties voorbij Corona
Afgelopen zomer was bijzonder, maar eerst hoop ik dat u zelf een goede, mooie en vooral gezonde zomer heeft gehad. In mijn vorige bijdrage sprak ik ook al over de nieuwe wereld waarin we ons bevinden. Het blijven gekke tijden. We letten op code oranje, houden afstand op kantoor (áls we daar al komen), gaan in discussie over mondkapjes en hopen op een vaccin. Maar, hoe nu verder?
 
In een glazen bol kunnen we niet kijken helaas. Wel weten we dat we nog lang niet af zijn van het virus maar ook dat wij door moeten. De uitdagingen die bedrijven hebben met thuiswerken, hebben vrijwilligersorganisaties natuurlijk. Als eerste werken veel verzorgingstehuizen met vrijwilligers en leven sportclubs en lokale initiatieven van vrijwilligers. Ik zie om mij heen dat organisaties hun draai langzaam beginnen te vinden. Ook ondersteunen vrijwilligerscentrales zoals M-Pact in Enschede en Vrijwilligerscentrale Utrecht actief haar vrijwilligers en biedt Vrijwilligerspunt Westellingwerf ook veel nuttige informatie. Maar hoe nu verder?
 
Mensen Maken Nederland
Utrecht is het centrum van Nederland en is dat ook voor vrijwilligerswerk. Hoezo? Omdat de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) hier is gevestigd. Al vele jaren zet de NOV zich in voor de belangen van de bijna zeven miljoen vrijwilligers in Nederland. Om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten, en vooral ook de aandacht te geven aan het vrijwilligerswerk, komt NOV volgend jaar met het Nationaal Jaar voor Vrijwilligers. Dit met de gepaste titel: Mensen Maken Nederland. Stukje bij beetje wordt meer bekend over wat we allemaal mogen gaan verwachten. Via de website komen we dan ook steeds meer te weten. 
 
En dan waarom 2021? Dit in in navolging van het Wereldwijde jaar voor vrijwilligers in 2001 en het Europees Vrijwilligersjaar van 2011. Ik denk vooral dat het nu, in tijden van corona, nog gepaster is om een jaar als dit hebben. Kijkend naar de inzet van alle vrijwilligers de afgelopen tijd, én de tijd die gaat komen, is het nog belangrijker dan ooit. Laatst schreef ook De Groene Amsterdammer over vrijwilligers tijdens corona. Hoogst interessant om te lezen! 
 
Practice what you preach!
Wij als Deedmob gaan ons op volle kracht inzetten voor dit jaar. Alle hens aan dek! Ik zal ook in mijn volgende bijdragen hierover blijven berichten. 
 
Voor nu, blijf gezond en keep strong. 

►Meer columns lezen van DDB Expert Vrijwilligers Hendrik-Jan Overmeer? Klik hier.
gerelateerde items