‘Wij zijn klaar maar het virus maar het virus niet met ons...’

‘Wij zijn klaar maar het virus maar het virus niet met ons...’
‘Wij zijn klaar maar het virus maar het virus niet met ons...’
25 juni 2020
Opinie | | Vrijwilligers

De uitspraak in de kop is niet van mij maar van de gloednieuwe CDA-kandidaat lijstrekker en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. Ik herken dit gevoel wel. Nederland heeft veel te lijden onder deze pandemie. Werkloosheid stijgt, recessie ligt op de loer en vooral wat gaat er nog komen? Veel onzekerheid dus. Maar zoals altijd hebben ingrijpende gebeurtenissen ook een positieve keerzijde.
 
Afgelopen maanden hebben wij als Deedmob ons continu ingezet met www.coronahelpers.nl om mensen in nood te helpen. Met ruim 70.000 bereikte mensen en ruim 5.000 matches is dit het grootste coronahulp-initiatief van Nederland. Met de zomer in aantocht wil ik een paar voorbeelden van deze baanbrekende initiatieven uitlichten. 

#Boterkaaseneieren

Een kekke titel is dit natuurlijk en ook een heel leuk en laagdrempelig voorbeeld. Stichting 10.000 HOURS heeft samen met festivalreus ID&T bedacht dat jongeren klassieke raamspellen gaan spelen met ouderen. Spelletjes als Kamertje Verhuren, Galgje en Photobooth zijn maar een paar voorbeelden. De laatste vind ik vooral grappig omdat bij deze variant vooral veel creativiteit om te hoek komt kijken.  

Van koken tot kletsen

Alleen de afgelopen tijd al bezorgden vrijwilligers in Utrecht ruim 700 gezonde gratis maaltijden bij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit project was een knettergroot succes is in de stad. Je ziet dit soort initiatieven wel vaker maar nu knalt het echt. Denk bijvoorbeeld ook aan de Kletsmaatjes an Stichting Het begint met Taal. Kletsmaatjes helpen mensen met een anderstalige achtergrond.

En van boeren tot Oranjehelpers 

Vijfduizend kilo groenten en fruit en honderd kilo kippenbouten die door de coronacrisis overbleven, zijn bezorgd bij gezinnen die het juist nu extra moeilijk hebben. Dit is vanuit het Rabobank initiatief Boeren voor Buren. Onder anderen ‘Amsterdammer van Jaar’ Abdelhamid Idrissi, Ruben van Nieuwenhuizen en bankier Eric Traa zijn hiermee begonnen om zo Amsterdammers te voorzien van vers eten. En het is een groots succes!! Daarnaast heb je ook door het hele land de Oranjehelpers van Stichting TijdVoorActie. Zij brengen jongeren onder de aandacht die zich inzetten tijdens de crisis. Dit geïnspireerd door de toespraak van koning.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat er allemaal is ontstaan de afgelopen tijd. Wij zijn klaar maar het virus, maar het virus niet met ons. Dit is helaas wel de realiteit nu. Vergeet elkaar niet deze zomer. Kom voor elkaar op en sta paraat wanneer het moet. Dan komen we er samen sterker uit. Goede zomer!  

►Meer columns lezen van DDB Expert Vrijwilligers Hendrik-Jan Overmeer? Klik hier.