Hete zomer

6 juni 2006
Opinie | | Filantropie

Hete zomer

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar de filantropische sector zoemt en vibreert echt op alle fronten. Wij noteren voor de komende weken en maanden in onze filantropische balboekjes ten minste:

  1. De geboorte van SBF (samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) op 13 juni: het nieuwe overlegplatform van VFI, ISF, FIN en CIO. Vraag: gaan vier luid kwakende kikkers unisono met de overheid in de slag over bijvoorbeeld de nieuwe vrijstellingsvoorwaarden en voorwaarden voor certificering of gaat iedereen toch weer voor "eigen achterban eerst"?

  2. Overleg met ministeries: er wordt druk overlegd tussen koepels en belangenbehartigers uit de sector met ambtenaren van Justitie en Financiën op verschillende dossiers. Uitdaging: niet de uitvoerende ambtenaren overtuigen, maar hun politieke bazen. En: niet verdwalen in niet op elkaar aansluitende departementale tunnels op separate dossiers: zie punt 1.

  3. Het werk van de Commissie Pont: een paritaire commissie o.l.v. Hans Pont gaat kijken naar de vervlechting van de VFI-Code Wijffels en het CBF-Keur. Vraag: wordt het een maximale, organische vervlechting of een CBF-Keur met een apart toefje Wijffels?

  4. Civil Society congres op 13 en 14 juni: een deel van de filantropische sector congresseert in Utrecht. Vraag: hoeveel échte "civil society" zit er dit jaar in de traditioneel door fondsenwervende goede doelen gedomineerde happening?