Goed voorbeeld

Verontrustender vind ik dat het ‘pas toe of leg uit' principe in de cursus wel eens heel anders aan de orde gekomen zou kunnen zijn dan aan de onderhandelingstafel.
Verontrustender vind ik dat het ‘pas toe of leg uit' principe in de cursus wel eens heel anders aan de orde gekomen zou kunnen zijn dan aan de onderhandelingstafel.
1 maart 2007
Opinie | | Governance & Finance

Sinds het begin van dit jaar moeten alle leden van de VFI zich aan de Code Wijffels houden. Omdat hen anders mogelijk zelfs royement boven het hoofd hangt, is menig bestuurder, directeur en medewerker daarom vorig jaar maar eerst op cursus gegaan. Een uitstekende service overigens van diezelfde VFI. Beetje navrant is het wel dat terwijl de ene na de andere praktische wijsheid over de implementatie van de Code Wijffels over de hoofden van de cursisten werd uitgestrooid, elders in het land discussies op de vierkante millimeter werden gevoerd om toch maar vooral te proberen de Code en het CBF keur zo goed mogelijk met elkaar te vervlechten. De kwaliteit van de cursus ten spijt - compleet kon deze nog niet zijn, simpelweg vanwege het feit dat de regels nog in de maak waren. Maar dat terzijde. Een beetje pragmatisch moet je in dit regenachtige polderland ook wel eens zijn.

Verontrustender vind ik dat het ‘pas toe of leg uit' principe in de cursus wel eens heel anders aan de orde gekomen zou kunnen zijn dan aan de onderhandelingstafel. Dit beginsel vormt de grondslag van de Code Wijffels. Ik hoor het hem nog zeggen: beginselcode, geen regelcode. Een speelveld eerder dan een wetboek. Inmiddels lijkt het beginsel nu al aan ernstige slijtage onderhevig te zijn. De voorloper van de vervlechtingscommissie stelde namelijk vast dat het principe eigenlijk zo ongeveer begrepen moet worden: pas toe, pas toe, pas toe en als je in een zeer uitzonderlijk geval eens afwijkt dan moet je dat kunnen uitleggen met het argument dat je voortbestaan anders in het geding was gekomen. Volgens mij is dat iets heel anders dan wat Wijffels bedoelde.

De witte rook is nog niet uit de schoorsteen maar er zijn signalen dat het misschien straks nog een beetje mee zal vallen. En dat is niet alleen goed nieuws voor de Nederlandse filantropische sector, maar ook voor de Zweedse evenknie van VFI. Deze is onder het motto ‘goed voorbeeld doet goed volgen' en met een heuse vertaling van de Code Wijffels in de hand, ook bezig een code voor haar leden te ontwerpen. Op hun uitnodiging mocht ik hen recentelijk bijpraten over de Nederlandse ervaringen en ontwikkelingen. U kunt vast wel raden wat ik hen heb geadviseerd!