GIN: twee gratis online masterclasses Filantropie in oktober

Beeld: Avel Chuklanov/Unsplash.
Beeld: Avel Chuklanov/Unsplash.
27 september 2021
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Op 5 en 12 oktober organiseert Geven In Nederland, Centrum voor Filantropische Studies, twee gratis online masterclasses Filantropie. Hoogleraren van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) René Bekkers en Theo Schuyt zullen de meest recente ontwikkelingen binnen de sector duiden en een beeld schetsen van de ontwikkeling van maatschappelijke geefbereidheid. Interessant voor beleidsmakers van maatschappelijke organisaties, fondsenwervers en maatschappelijk betrokken ondernemers die graag een kennis-boost willen met nieuwe, actuele inzichten.
 
De jaarlijks terugkerende masterclasses vinden ook dit keer online plaats en bieden een kennismaking met de Post Academische Leergang Filantropie 2021/2022 van de VU. Vragen die tijdens de masterclasses aan bod komen zijn onder andere: biedt filantropie nu een structuur voor onderlinge verbinding? Is er sprake van een nieuw sociaal contract? In een uur tijd zullen Bekkers en Schuyt recente wetenschappelijke denkwijzen uit de filantropie, psychologie en bestuurskunde behandelen en bovendien hun visie over de waarde van filantropie als ‘warm kloppend hart van de moderne samenleving’ geven. Een onderwerp dat tevens aansluit bij het nieuwe boek van Schuyt, Filantropie. Hoe maatschappelijke betrokkenheid ons helpt te overleven, dat 30 september uitkomt.
 
Aanmelden
De masterclasses vinden plaats op 5 en 12 oktober 2021 van 19u30 – 20u30. Aanmelden kan via de website van de VU.


Prof. dr. René Bekkers (L) en Prof. dr. Theo Schuyt (R). Beeld: Vrije Universiteit Amsterdam.

Geven in Nederland
Geven in Nederland is het toonaangevende longitudinale onderzoek over filantropie in Nederland. Al sinds 1995 wordt het geefgedrag van huishoudens, bedrijven, fondsen, kansspelen en nalatenschappen elke twee jaar in kaart gebracht en samengevoegd tot een macro – economisch overzicht. Het gaat dan niet alleen om bijdragen in de vorm van geld en goederen, maar ook om tijd en inzet in de vorm van vrijwilligerswerk op vele maatschappelijke terreinen.


 
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Lees ook: ‘Prof. dr. Theo Schuyt lanceert boek over filantropie als overlevingsmiddel’
Klik hier voor de publicatie van Geven in Nederland 2020
 
Bekijk hieronder een presentatie prof. dr. Theo Schuyt over de functie van filantropie.