Prof. dr. Theo Schuyt lanceert boek over filantropie als overlevingsmiddel

Prof. dr. Theo Schuyt lanceert boek over filantropie als overlevingsmiddel
Prof. dr. Theo Schuyt lanceert boek over filantropie als overlevingsmiddel
16 september 2021
Nieuws | | Filantropie

Op 30 september organiseert de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) een online symposium ter ere van de lancering van het nieuwste boek van Prof. Dr. Theo Schuyt; ‘Filantropie. Hoe maatschappelijke betrokkenheid ons helpt te overleven.’ Het symposium draait om de vraag of er in tijden van crisis en wereldwijde pandemie juist een verdere tweedeling ontstaat of meer maatschappelijke betrokkenheid. De presentatie van het symposium is in handen van Charles Groenhuijsen.
 
Filantropie
In zijn nieuwste boek onderzoekt socioloog Theo Schuyt de maatschappelijke systeemfunctie van betrokkenheid en filantropie. Filantropie komt namelijk volgens hem in alle samenlevingen voor en is van alle mensen, ook al zouden de uitingen ervan cultureel bepaald zijn. Met het beeld dat filantropie vooral ‘een speeltje van de rijken’ is zou hij in zijn boek korte metten maken. Schuyt concludeert juist dat filantropie een universeel sociaal arrangement is dat ons – letterlijk – helpt te overleven. Uitgeverij Boom: ‘Het boek van Theo Schuyt is een must voor iedere beleidsmaker en politicus met burgerparticipatie in de portefeuille, voor bestuurders van filantropische (steun)- organisaties, voor filantropen, ondernemers en sociale wetenschappers (in opleiding), en het is een gids voor iedereen die maatschappelijk betrokken is.’
 
Programma
Het symposium vindt online plaats op 30 september van 11u00 –12u30. Inschrijven kan door middel van het invullen van een formulier op de website van de VU. De presentatie is in handen van Charles Groenhuijsen, die in het verleden ook dikwijls bij de evenementen van De Dikke Blauwe te vinden was. Het eerste exemplaar van het boek zal worden uitgereikt aan Laetitia Griffith, ex-politica en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de PostcodeLoterij. Ook zijn er enkele prominenten uit de sector bij het symposium aanwezig, zoals Joost van Alkemade (Vereniging NOV), Jan van Berkel (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) en Marjan Hammersma (Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap). Zij zullen met elkaar in discussie gaan over de inhoud van het boek.
 
Theo Schuyt
Socioloog Theo Schuyt is sinds 2001 als hoogleraar verbonden aan de VU. In het juryrapport van De Dikke Blauwe 100 werd Schuyt eerder ‘de academische pionier van het eerste uur, waar de filantropiesector niet zonder kan’ genoemd. Zijn naam is dan ook al enkele jaren prominent terug te vinden de lijst der lijsten. Schuyt lanceerde Geven in Nederland en Giving in Europe en is vaak in de media te vinden als filantropie-expert.
 
Het boek ‘Filantropie. Hoe maatschappelijke betrokkenheid ons helpt te overleven’ is vanaf 30 september te verkrijgen in de winkels en nu al online in pre-order.
 
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Klik hier om u aan te melden voor het symposium.

Lees ook: ‘Claire van Teunenbroek wint filantropie-award voor Outstanding Dissertation’