Geefgenoten!

27 september 2006
Opinie | | Politiek en overheid

"Geefgenoten: dit jaar heb ik een bijzondere boodschap voor u. U krijgt in 2007 1% bovenop uw huidige inkomen. Het gaat om een totaalbedrag van € 500 mln. Maar in plaats van dat dit bedrag op uw bankrekening wordt gestort moet u dit bedrag direct gireren aan een Goed Doel naar eigen keuze. Als sterk, welvarend en vrij land hebben wij immers een belangrijke (inter)nationale verantwoordelijkheid." Dit waren de openingswoorden bij het uitspreken van de eerste Geefrede.


Wat dacht u ervan als onze minister van Filantropie, Professor Theo Schuyt, triomfantelijk zijn Geefbegroting presenteert door de Nationale Collectezak boven zijn hoofd te houden aan de gezamenlijke pers. De verkorte inhoud luidt als volgt:

 


Geefinkomsten

Giften 2007: 5.440 mln (cijfer 2003 gecorrigeerd met inflatie)

Vrijwilligerswerk: 960 mln (16,34 mln inwoners * 1 dag minimumloon)

Koopkracht = Geefkracht: 500 mln

Derving afschaffing 8% schenkingsrechten: 40 mln

 


Totaal 6.940 mln

 


In onze Troonrede van vorige week hoor ik weer van alles over "verantwoordelijkheid". Misschien ontgaat het onze leden van het kabinet maar vele Nederlanders nemen al hun eigen verantwoordelijkheid en willen hierbij vooral niet gehinderd worden door overheidsregulering. Eigen verantwoordelijkheid dus die buiten de Rijksbegroting loopt en al bijna net zoveel is als onze totale Defensie uitgaven (€ 7,9 mrd).

 


Het wordt tijd dat we aanvallen en wel door onze huidige regering met minimaal dezelfde middelen om de oren te slaan. Veel cijfers en vooral meer inhoud dan wol! Want er kan nog veel meer gezegd worden over wat met al deze inkomsten bereikt wordt. En als dat niet of in mindere mate het geval is zullen er Donateursvragen gesteld worden in onze Donateurs Kamer. En als de antwoorden onvoldoende zijn of zelfs apert onjuist dan kan een lid (of meerdere) van het Geef Kabinet naar huis worden gestuurd.

 


Ziet u het zich al voor u: Op Coinsday wordt onze Giving Queen in een transparante koets getrokken door de paarden VFI, FIN, CBF, ISF, NGF en Donateursvereniging. Dit jaar draagt zij een hooggesloten robe die alle kritiek kan doorstaan. Om de discussie over een dubbele kroon te voorkomen heeft zij afstand gedaan van de Donateurskroon. Een koninklijk gebaar.

 


Lucas Hendricks, director strategische projectfinanciering Universiteit Leiden