Functie elders: zoek nu een betekenisvolle baan

Foto: Hana Oliver/Unsplash
Foto: Hana Oliver/Unsplash
30 september 2021
Opinie | | (Social) Impact

Nodigt de krapte op de arbeidsmarkt uit tot het vinden van een baan met meer zingeving en betekenis? DDB Expert Social Impact Jos Verhoeven hoopt van wel.

Zakelijke etentjes met onbekenden zijn wel eens ongemakkelijk. Als bijvoorbeeld een commercieel directeur uitgebreid gaat toelichten hoe zijn kippensorteermachine de vetpercentages van de kip tot op de gram nauwkeurig weet te meten.
“Nee joh, en gaan er dan echt 5.000 stuk per minuut langs die band?”
Tja wat moet je anders vragen.
“Slaap jij wel lekker? Kippenmoordenaar.” Bijvoorbeeld.

Wat zegt zo iemand, als één van de kinderen ’s avonds vraagt wat pappie of mammie nu eigenlijk voor werk doet. 
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is misschien wel een mooie gelegenheid om mogelijke spijtoptanten een handje te helpen een functie elders te zoeken. Waarom zou je in deze tijden in godsnaam voor een groot fiscaal adviesbureau werken dat schurken als Blackstone, een onroerend goed investeerder die huurders met een beperkte portemonnee uitmelkt, helpt om op legale wijze belasting te ontwijken. Terwijl je met jouw kwaliteiten ook voor pak ‘m beet een Rode Kruis zou kunnen werken.

Waarom wil je marketingmedewerker zijn bij een bedrijf dat schoeisel uit China importeert, gemaakt door gegijzelde Oeigoeren, of van een webwinkel waarvan de baas zijn mensen uitknijpt en hen vervolgens bedankt voor het mogelijk maken van zijn private ruimtereis? 
  
Als ik onderzoekers mag geloven dan gaan veel mensen niet meer voor status en poen, maar voor zingeving en betekenis. Maar dan moeten ze die wel kunnen vinden. De ‘bullshit’ bedrijven hebben machtige marketingartillerie ter beschikking, maar bij betekenisvolle organisaties is dat vaak een sluitpost op de begroting.

Nu de vraag naar arbeid sterk aantrekt misschien wel het moment om hier eens werk van te maken. Dat vereist een transparante markt van ‘betekenisvolle’ banen. Zodat meer mensen ’s avonds aan tafel of op een netwerkborrel antwoord kunnen geven op de vraag wat zij vandaag weer gedaan hebben om de wereld een stukje beter te maken.

Er is vast een whizzkid die www.swopyourbullshitjob.nl kan opzetten. Ik lever mijn vacatures wel aan.


* De Dikke Blauwe publiceert regelmatig columns van Jos Verhoeven. Verhoeven is vanaf het eerste begin van Start Foundation in 1998 algemeen directeur van deze maatschappelijke investeerder en baart regelmatig opzien door zijn onconventionele wijze van werken. Door zijn bijzondere en eigenzinnige maatschappelijk ondernemerschap in de sector werd hij in 2015-2016 door De Dikke Blauwe op de eerste plaats van de influential-ranking DDB100 geplaatst.

Meer weten over Jos? klik hier
►Ga naar de pagina waarop de columns van en artikelen over Jos Verhoeven bij elkaar staan: klik hier