Toon alles (1)

Columns van DDB100-winnaar Jos Verhoeven in De Dikke Blauwe

23 februari 2021, 06:00
Columns van DDB100-winnaar Jos Verhoeven in De Dikke Blauwe
Columns van DDB100-winnaar Jos Verhoeven in De Dikke Blauwe
De Dikke Blauwe zal vanaf februari regelmatig columns publiceren van Jos Verhoeven. Verhoeven is vanaf het eerste begin van Start Foundation in 1998 algemeen directeur van deze maatschappelijke investeerder en baart regelmatig opzien door zijn onconventionele wijze van werken. Door zijn bijzondere en eigenzinnige maatschappelijk ondernemerschap in de sector werd hij in 2015-2016 door De Dikke Blauwe op de eerste plaats van de influential-ranking DDB100 geplaatst.

Jos Verhoeven richtte op verzoek van toenmalig Uitzendbureau Start in 1998 Start Foundation op. Start Foundation is sinds die tijd een vernieuwende maatschappelijke investeerder die de controverse niet schuwt. Start Foundation stond samen met onder andere de stichting Doen aan het kraambed van sociaal ondernemen in Nederland. De investeerder klaagde de Staat succesvol aan met het zogeheten Stoutfonds. Start Foundation introduceerde o.a. de eerste social impact bonds in Nederland en stond aan de wieg van het bedrijvennetwerk De Normaalste Zaak. Tegenwoordig pleit Start Foundation voor een zogeheten Parallelle arbeidsmarkt als antwoord op de markteconomie en de sociale onderneming en voor Open Hiring (drempelloos solliciteren als meest radicale vorm van anoniem solliciteren). Jos Verhoeven is in 2015 gelauwerd als invloedrijkste bestuurder in de Nederlandse filantropie. Hij publiceert al jaren columns, schrijft met regelmaat opiniërende stukken in dagbladen, levert bijdragen in vakpublicaties en is met regelmaat op diverse podia te vinden waar hij spreekt over zijn vakgebied. 

De redactie van De Dikke Blauwe is vereerd met de bijdragen van Verhoeven: 'Waar officiële instanties en reguliere methoden falen, komt Jos Verhoeven in actie. Vanaf de eerste dag (1998) geeft hij leiding aan de activiteiten van Start Foundation. Jos neemt het op voor mensen die wél willen, maar niet kunnen werken. ‘Ik geloof oprecht dat heel veel mensen iets kunnen bijdragen, als ze maar op de goede plek zitten. Er is veel meer mogelijk dan we denken. Je moet breken met de gangbare conventies als je ze wilt helpen.’ Verhoeven is een groot fan van voormalig columnist en ‘enfant terrible’ ir. Schuringa en heeft in zijn manier van schrijven ook het vermogen om door komische elementen een ontregelend effect te sorteren. Daarnaast schrijft hij ook bijdragen die recht uit zijn maatschappelijk hart komen, met vertrouwen in de ontwikkeling van het goede in de medemens, zoals zijn eerste bijdrage in De Dikke Blauwe: ‘Hoe een klootzak altijd nog een klootzakje kan worden’
 
►Lees de eerste column van Jos Verhoeven: klik hier
 
♦Ga naar de pagina waarop de columns van en artikelen over Jos Verhoeven bij elkaar staan: klik hier
gerelateerde items