Kerken door foutje fiscus even geen anbi meer

11 juni 2017

Ruim honderd evangelische en pinkstergemeenten staan sinds 18 mei niet meer geregistreerd als anbi als gevolg van een administratieve fout van de Belastingdienst, zo meldde het Nederlands Dagblad vrijdagmorgen. De fiscus heeft volgens de krant beloofd de fout zo spoedig mogelijk te herstellen. 

Website van koepelorganisatie

Kerken die de anbi-status willen voeren moeten sinds 1 januari 2016 voldoen aan de publicatieplicht door op hun website onder meer hun doelstelling, een beleidsplan en de jaarrekening te presenteren. Voor veel evangelische en pinkstergemeenten zijn deze gegevens te vinden op de website van hun koepelorganisatie, de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). Mogelijk is de fiscus hierdoor in de fout gegaan.

Fout wordt rechtgezet

De Belastingdienst heeft beloofd de fout recht te zetten in het nieuwe overzicht van goede doelen dat volgende week verschijnt. ‘Deze instellingen behouden hun ANBI-status’, aldus een woordvoerder tegenover het Nederlands Dagblad.

Kerken worstelen

De fout van de Belastingdienst laat onverlet dat veel kerken toch lijken te worstelen met hun publicatieplicht. Dit beeld kwam naar voren uit een recente kamerbrief van demissionair staatssecretaris Wiebes. Wiebes: ‘Van de circa 9.600 kerkelijke instellingen met een anbi-status (peildatum 1 mei 2017) heeft de Belastingdienst er 1.532 gecontroleerd op hun publicatieplicht, die geldt vanaf 1 januari 2016. Daarbij zijn 632 omissies vastgesteld die tijdig zijn hersteld, of waarvoor de periode voor herstel nog niet is overschreden.’

Transparant gegevens publiceren

Een anbi moet op een website transparant zijn en gegevens publiceren als de naam evenals een eventuele andere naam waarop zij bij het publiek bekend is, het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer)/fiscaal nummer, post- of bezoekadres, een duidelijke beschrijving van de doelstelling, de hoofdlijnen van het beleid, de functies en namen van de bestuurders, het beloningsbeleid voor bestuur en directie, een actueel activiteitenverslag van de uitgeoefende activiteiten en niet te vergeten een financiële verantwoording. Een anbi kan de vereiste gegevens op de eigen internetsite publiceren, of op een gemeenschappelijke internetsite van bijvoorbeeld een koepeleorganisatie.
 
Behalve de fout van de Belastingdienst met de ongeveer honderd evangelische en pinkstergemeenten zijn er echter nog geen beschikkingen ingetrokken.

♦Meer over kerken & anbi-status: klik hier
►Bron: Nederlands Dagblad.
Nieuw:
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.