Finance Fusion is here to stay

25 juni 2015, 04:00
De almacht van de bankier wordt zowel aan de actief- als aan de passiefzijde nu echt aangevreten.
De almacht van de bankier wordt zowel aan de actief- als aan de passiefzijde nu echt aangevreten.
Nadat het internet de consumenten weer een deel van hun macht had teruggegeven, leken van alle intermediaire dienstverleners de banken nog het langst hun oude monopoliepositie vast te kunnen houden. Maar de almacht van de bankier wordt zowel aan de actief- als aan de passiefzijde nu echt aangevreten. MKB’ers, die zich voor 2008 nog suf konden lenen, vinden al bijna 8 jaar hermetisch gesloten deuren omdat hun banken die leningen te duur vinden en te veel rompslomp.
‘Dan niet!’, denken veel particulieren die de financiering van kleine leningen (tot een half miljoen) , aan MKB-bedrijven overnemen. Zij maken meer rendement dan de normale 1% tot 2% en zijn bereid de rentewinst te delen met de ondernemer. Dat heet ‘crowdlending’. Of, zoals Lenthe-directeur Don Akkermans in zijn ‘Capitoolgesprek’ het onlangs noemde: ‘social banking’.
Een mooi voorbeeld hiervan geeft medeoprichter van Alex Beleggersbank Peter Verhaar. Hij schat dit segment van ‘crowdlending’ nu al op een uitstaand bedrag van €100 miljoen: ‘Ik heb in privé nu zo’n 150 leningen uitstaan. Er komt geen vals sentiment bij kijken. Het is geen filantropie, het gaat om harde euro’s. Want ik neem het bancaire risico over. En ik sta niet alleen. Niet zelden worden leningen, groot vijf ton, in een paar uur volgeschreven met een gemiddelde leningsbedrag van € 2.500.’
Toegegeven €100 miljoen is macro-economisch peanuts, maar het gaat om de structurele en ongetwijfeld progressieve disruptie van een onaantastbaar lijkend model. Zoals ook de financiering van goede doelen geen onveranderbare matrijs is van 100% onbaatzuchtige giften. Er ontstaat nu al een grijs gebied waarin het steeds moeilijker wordt een onderscheid te maken tussen een belangeloze gift (‘crowdfunding’) en een lening met rente door private personen (‘crowdlending’).
Voor de komende jaren zal ‘Finance Fusion’ (©Filanthropium) de markt van vraag en aanbod van middelen voor het algemeen nut steeds meer gaan domineren. Naast ‘goed schenken’, zullen ‘goed lenen’ en ‘goed investeren’ binnenkort niet meer zijn weg te denken.

P.S. Meer lezen over ‘crowdlending’? Klik hier.
Het Capitoolgesprek met Don Akkermans terugzien? Klik hier.
gerelateerde items