Erkenningspaspoort volstaat voor publicatieplicht ANBI

18 februari 2021, 20:13
Erkenningspaspoort volstaat voor publicatieplicht ANBI
Erkenningspaspoort volstaat voor publicatieplicht ANBI
Goed nieuws voor doelen die door het CBF zijn erkend: met het publiceren van het zogenoemde Erkenningspaspoort wordt voldaan aan de door de fiscus vereiste publicatieplicht.
 
Over de transparantie van en toezicht op ANBI’s is het laatste jaar veel ophef geweest; politiek en media keken kritisch naar de ANBI – regelingen die ‘potentiële risico’s voor witwassen en terroristische financiering’ met zich mee zouden brengen. Meer transparantie en inzicht in de aard en omvang van het ANBI – bestand zouden meer grip moeten geven op deze potentiële risicogroepen. Met als resultaat een nieuw format voor de publicatieplicht.

Goed nieuws

Per 1 januari 2021 moeten ANBI’s met een bepaalde omvang van inkomsten en uitgaven verplicht gebruik maken van standaardformulieren van de belastingdienst. Daarmee wordt op niet – erkende goededoelenorganisaties met meer dan 50.000 euro baten en vermogensfondsen en kerken met meer dan 100.000 euro aan totale lasten gedoeld. Dankzij o.a. de lobby van Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) en Goede Doelen Nederland is er goed nieuws voor erkende goede doelen: het publiceren van het CBF-Erkenningspaspoort volstaat als publicatieformat. Zo kunnen extra administratielasten voor ANBI’s beperkt blijven.
 
Bron: CBF
gerelateerde items