Erasmus Universiteit wil 100 miljoen in eigen fonds

9 november 2017, 13:00
Michiel Muller, zelf alumnus en groot geworden in de onbemande Tango-tankstations en tegenwoordig de online boodschappendienst Picnic, is de bedenker.
Michiel Muller, zelf alumnus en groot geworden in de onbemande Tango-tankstations en tegenwoordig de online boodschappendienst Picnic, is de bedenker.
De Erasmus Universiteit wil een vermogensfonds vullen met honderd miljoen euro. Vandaag wordt het officiële startsein voor de campagne gegeven, maar er is al 26 miljoen opgehaald onder oud-studenten en families. Met het fonds wil de universiteit minder afhankelijk worden van de overheid en tegelijkertijd toch bij de top blijven horen. De universiteit volgt hiermee het voorbeeld van Amerikaanse universiteiten, waar het gebruikelijk is fondsen te werven onder alumni.
 
Het nieuwe vermogensfonds is een initiatief van de Erasmus Universiteit en het Erasmus Trustfonds. Michiel Muller, zelf alumnus en groot geworden in de onbemande Tango-tankstations en tegenwoordig de online boodschappendienst Picnic, is de bedenker. De bedoeling is dat er in 2025 dus 100 miljoen in de pot zit. De universiteit wil hiermee baanbrekend onderzoek financieren, topwetenschappers naar Rotterdam halen en uitmuntende studenten met beurzen ondersteunen. De Rotterdamse universiteit wil leidend zijn op het terrein van de gezondheidszorg, duurzame welvaart en samenleven in stedelijke gebieden. 
 
‘De enige manier’
Aan de EUR gaat nu jaarlijks zo'n 590 miljoen euro om. Het fonds wil daar jaarlijks 8 tot 10 miljoen aan toevoegen. Hoogleraar filantropie René Bekkers van de Vrije Universiteit in Amsterdam noemt het Rotterdamse vermogensfonds opmerkelijk, maar niet onverwacht. ‘Dit is de enige manier voor Nederlandse universiteiten om te overleven als studentenaantallen oplopen en overheidsmiddelen niet meegroeien’, zegt Bekkers in de Volkskrant.

Minder afhankelijk van overheid
De nieuwe geldstroom is ook bedoeld om minder afhankelijk te worden van de teruglopende financiering door de overheid. De universiteit hoopt dat de honderdduizend oud-studenten, wetenschappers en andere betrokkenen de buidel willen trekken. Dat lijkt te gaan lukken, want nog voor de campagne is begonnen is al 26 miljoen euro opgehaald onder tientallen oud-studenten en families.

►Bronnen: NOS, Volkskrant
 
gerelateerde items