Eerste Filanthropium Top over ‘private energie’

2 oktober 2012, 10:00
Eerste Filanthropium Top over ‘private energie’
Eerste Filanthropium Top over ‘private energie’
Aankomende donderdag vindt de eerste Filanthropium Top plaats in Den Haag. Ruim vijftig vertegenwoordigers van civil society(organisaties), overheid, wetenschap en bedrijfsleven debatteren over het gezamenlijk vermogen van maatschappelijk betrokken burgers om bij te dragen aan betere samenleving. De debatten worden geleid door de bekende journalist Charles Groenhuijsen en geregistreerd door de camera’s van Binnenhof TV. Filanthropium-hoofdredacteur Edwin Venema: “Het draait om het benutten de private energie die in de Nederlandse samenleving volop knettert, ondanks de economische recessie.”

Voor de eerste Filanthropium Top is bewust gekozen voor een tv-format met vaart en snelheid. Filanthropium-hoofdredacteur Edwin Venema: “Als je een inhoudelijke dialoog wilt, is een congresopzet met meer dan vijftig mensen toch gauw een programma met key note-sprekers en wat vragen uit de zaal. Liever dus een ‘Rondom 10-format’, waarin er alle vrijheid is voor debat en interactie.”

Compilatie-dvd
Om het bereik en de impact van de discussies te vergroten, wordt de eerste Filanthropium Top geregistreerd door mediapartner Binnenhof TV. De opnames zullen resulteren in een compilatie-dvd die verspreid zal worden onder de leden van Filanthropium, maar die ook gebruikt zal worden bij themabijeenkomsten van het nieuwe forum. Met enkele omroepen lopen gesprekken voor uitzending via een van de publieke zenders.

Gasten
Tijdens de Top zullen vertegenwoordigers van veel verschillende graemia uit de civil society en leiders van maatschappelijke initiatieven acte de presence geven. Tot de gasten behoren onder anderen Jetta Klijnsma (in haar hoedanigheid als bestuurslid van Start Foundation), Andre Rouvoet (voorzitter Stichting Present), Mickey Huibregtsen (oprichter De Publieke Zaak), Marius Ernsting (voorzitter NOV), Frank Hoen (oprichter Amber Alert), Anna Chojnacka (mede-oprichter 1%CLUB), Coen van Veenendaal (mede-oprichter Alpe d’HuZes), Geert Slot (NOC/NSF), Frank van Beuningen (PYMWYMIC), Trude Maas (o.a. voorzitter Van Leer Foundation), Loek van den Boog (oprichter Net4Kids), Lucas Simons (Young Global Leader, NewForeSight), Lucas Meijs (hoogleraar Strategische Filantropie), Theo Schuyt (hoogleraar  Filantropische Studies) en Steven van Eijck (o.a. voorzitter SBF).

Van de oerknal tot nieuwe financiering
De debatten over het gezamenlijke maatschappelijke vermogen verlopen volgens drie subthema’s: ‘de oerknal’ (over de vonk die nodig is om ‘private action’ te starten), ‘vaarwel oude structuren’ (over de positie van maatschappelijke leiders tegenover overheid en markt) en ‘welkom nieuwe financiering’ (over de verduurzaming van financiering van ‘private action’).

Pilot-editie
De eerste Filanthropium Top is een echte ‘pilot-editie’. Venema: “De volgende Top vindt plaats op 3 oktober 2013 en zal vrijwel volledig in het teken staan van ‘best & worst practises’ van civil society-leiders, een concept dat ook wordt gehanteerd op ‘Big Improvement Day’. Filanthropium zal haar missie trouw blijven om het debat tussen de leiders van ‘private action’ onderling, en met de samenleving te faciliteren en journalistiek te verslaan. We doen dat onder het motto: ‘Van delen wordt alles minder, behalve van kennis.”

In Filanthropium Journaal van donderdag 11 oktober een uitgebreid verslag van deze eerste Filantropium Top.
gerelateerde items