De pot met goud aan het einde van de regenboog...

De pot met goud aan het einde van de regenboog...
De pot met goud aan het einde van de regenboog...
5 september 2019
Opinie | | Vrijwilligers

Steeds als ik bij sociale organisaties langs kom om over vrijwilligerswerk te praten krijg ik steevast die zelfde vraag: hoe vind ik jongeren voor mijn vrijwilligerswerk? Of beter gezegd: waar vind ik de jongeren? Een zeer goede en prangende vraag! Het lijkt bijna of iedereen opzoek is naar die pot met goud aan het einde van de regenboog. Alleen zit dan in de pot geen goud maar een vergelijkbare commodity, namelijk enthousiaste en gemotiveerde jonge mensen die graag vrijwilligerswerk willen gaan doen! Ik heb die pot ook niet, maar heb wel verschillende manieren om aan die kostbare inhoud te komen.
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
 
Onlangs heeft Deedmob een blog gepubliceerd over het vinden jonge vrijwilligers. Insteek is: hebben jongeren het te druk om vrijwilligerswerk te doen? Spoiler: nee! Hoe dan? Geef een helder verhaal hoe je jongeren kunt binden aan jouw organisatie. In dit verband slaat Jeske Eekelaar van de Stichting 10.000 Hours de spijker op zijn kop: ‘Als jongeren zeggen dat ze te druk zijn, vinden ze dat wat jij te bieden hebt gewoon niet interessant genoeg.’

Dit is best hard maar het is ook de waarheid. Jongeren willen wel vrijwilligerswerk doen. Graag zelfs! Ze doen ook veel vrijwilligerswerk. Alleen jongeren hebben andere wensen en ambities dan bij voorbeeld oudere vrijwilligers. Jongeren werken graag projectmatig, willen hun skills inzetten en moeten het nut van het werk inzien. 

Je kunt nog een stap verder gaan. Eerder sprak ik in deze column al over de Maatschappelijke Diensttijd (MDt). Het komende najaar wordt spannend voor de MDt omdat er in Den Haag een aantal belangrijke debatten op de agenda staat in de Tweede Kamer. Die gaan o.a. over de proeftuinen waar de MDt loopt en wordt getest. Als voorbeeld van een proeftuin noem ik graag de Stichting 10.000 Hours met Music Moves.
Music Moves is een samenwerking tussen 10.000 Hours, de Hogeschool van Amsterdam, Breekjaar en Deedmob. Vorige week, dinsdag 27 augustus, was M-Day voor Music Moves. The big day! Maar liefst 300 studenten met 50 vrijwillige en goed opgeleide social coaches gingen aan de slag bij 25 verschillende events door de stad. Denk daarbij bij een event aan vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis, een disco organiseren voor doven en slechthorenden en DJ-les voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Super concrete voorbeelden hoe je jongeren inspireert en activeert om met vrijwilligerswerk in aanmerking te komen. En ze deden mee, in groten getale! Vooral de samenwerking tussen inhoud (10,000 Hours en Breekjaar), studenten (HvA) en technische ondersteuning (Deedmob) als partnership maakt dit voorbeeld zeer concreets wat als goed middel kan werken om die pot met goud te vinden! 

Heel passend zegt Reinoud Beimers, directeur van Stichting 10.000 Hours, hier dan ook over: 'Dankzij Music Moves kent de aankomende student niet alleen de weg naar de kroeg, maar ook de weg naar het verzorgingstehuis.’