De filantropische helden van Azië volgens Forbes

Een opsomming van onbekende, maar inspirerende voorbeelden van filantropie op het Azisch continent
Een opsomming van onbekende, maar inspirerende voorbeelden van filantropie op het Azisch continent
1 juli 2017

De afgelopen zeven jaar zet Forbes de grootste weldoeners uit de Aziatisch-Pacifische regio op een rijtje. Geen bobo’s van grote fondsen, maar mannen en vrouwen die het afgelopen jaar het nieuws haalden met hun altruïsme. En dat levert een rijtje met bijzondere initiatieven op: van het openen van een voedselbank in Singapore tot het opleiden van brandwondpatiënten tot bakker. En er is een primeur: er staan voor het eerst filantropen uit Myanmar en Vietnam op de lijst.
 
‘Het doel is om mensen te vinden die hun eigen geld, en dus niet van hun bedrijf, investeren. Daarnaast tellen we ook de mensen uit de filantropiesector niet mee, zoals directeuren van fondsen of fondsenwervers’, meldt Forbes. De lijst van Forbes is ook geen top 10, maar een verzameling van verschillende mensen uit verschillende regio’s die een ding gemeen hebben: ze hebben op eigen initiatief goed gedaan.

Australië

In Australië zijn het vooral de grootgevers die aandacht krijgen van Forbes. Len Ainsworth (94) van Ainsworth Game Technology ondertekende in maart de Giving Pledge, waarmee hij belooft ten minste de helft van zijn vermogen van 1,3 miljard dollar weg te geven. Andrew Forrest (55) van Fortescue Metals Group doneerde meer dan driehonderd miljoen dollar aan verschillende goede doelen. Dat was de grootste gift ooit in Australie. Graham Tuckwell (60) van ETF Securities ten slotte, gaf samen met zijn vrouw Louise meer dan 75 miljoen dollar aan Canberra's Australian National University, de grootste gift aan een universiteit ooit down under.
 
Graham Tuckwell: 
 
 

China

Reizen we door naar China, dan valt op dat de leeftijd van de goeddoeners flink naar beneden gaat. Charles Chen (45) van Tencent werd door zijn analfabetische grootmoeder naar school gestuurd, omdat een opleiding zijn toekomst zou kunnen bepalen. Dat deed het zeker. Chen doneerde daarom 320 miljoen dollar om onderwijs te verbeteren. Het beviel hem zo, dat hij in 2013 zijn bedrijf verliet en zich nu fulltime met filantropie bezighoudt.
 
Chen Tianqiao (44) en Chrissy Luo (41) van de Shanda Group droegen in december 115 miljoen dollar bij aan de tweehonderd miljoen voor het Tianqiao & Chrissy Chen Institute for Neuroscience van het California Institute of Technology voor hersenonderzoek. Het echtpaar verdiende hun geld in videospelletjes en is van plan nog meer te doneren.
 
He Qiaonv (51) van Orient Landscape Investment Holding zegde in november toe 15 miljoen dollar in een fonds te stoppen dat zich richt op opwarming van de aarde. De directeur van China’s grootste interieur design- en architectenbureau is ook lid van de Mulan Club, een groep van vrouwelijke zakenleiders in China die 44 miljoen dollar doneerde aan Peking University.
 
Charles Chen: From Tencent to Philanthropist:
 
 

Hong Kong


Adrian Cheng (37) van New World Development richt zich op kunst. Hij wil obscure Chinese kunstenaars mainstream maken met zijn K11 Art Foundation. Forbes weet niet hoeveel geld ermee gemoeid is, maar zijn organisatie fungeert als bruggenbouwer tussen China en internationale musea, zoals het Metropolitan in New York, Serpentine Galleries in Londen en Musee Marmottan Monet in Parijs.
 
Sierradenontwerper Michelle Ong (60) van Carnet Jewelry staat erom bekend dat haar sierraden te zien waren in de film de Da Vinci Code en dat ze sterren als Kate Winslet en Glenn Close kleedt. Maar ze houdt zich ook al meer dan vijfentwintig jaar bezig met filantropie. Dankzij haar gaan er miljoenen naar culturele ontwikkeling, muziek en kunst. Haar missie: Hong Kong op het wereldpodium van de kunsten krijgen.
 
Adrian Cheng:
 
 

India

In Chennai staat een bakkerij waarvan een kwart van het personeel brandwonden heeft. Muthalampet Mahadevan (62) van Oriental Cuisines richtte het chique Writer’s Café op om patiënten weer op de been te helpen. De winst van het café vloeit naar een non-profit die de patiënten een bakkersopleiding geeft, zodat ze in het café kunnen werken. Momenteel is Mahadevan bezig met de oprichting van een vergelijkbaar café, maar dan voor mensen die spastisch zijn. Het zijn niet zijn eerste initiatieven. Al eerder plaatste hij bakkersmaterialen in tehuizen, een gevangenis en een weeshuis.
 
De vader van Rajiv Mehta (56) van Surat Diamond Jewellery, richtte vijftig jaar geleden de Ratna Nidhi Trust op om gehandicapten in Mumbai te helpen. Hij deed dat door het distribueren van de bekende ‘Jaipur Foot’, een kunstledemaat. Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden om een kunstbeen in 3D te printen met behulp van de Indian Institute of Technology. Dat initiatief won in 2015 de Google Impact Challenge for Disabilities award. Het jaarlijkse budget van 1,2 miljoen dollar gaat ook naar een voedselprogramma voor arme schoolkinderen.

Indonesië

Rikrik Rizkiyana (46), partner van advocatenkantoor Assegaf Hamzah & Partners, richtte een kostschool op voor getalenteerde kinderen uit arme families. Hij doneerde zelf 1,2 miljoen dollar en zamelde daarnaast nog eens zes ton in. De school heeft nu 23 studenten. Voorwaarde voor toelating: een IQ van 130 en een leeftijd van minder dan negen jaar oud. De studenten krijgen een gratis opleiding en verblijf in de kostschool. Bijzonder: de school accepteert studenten met iedere religieuze achtergrond.
 
Tahir (65) van The Mayapada Group tekende de Giving Pledge al in 2013. De selfmade miljardair voegt daad bij het woord door naar Jordanië te reizen en daar kampen te bezoeken voor Syrische vluchtelingen. Hij doneert prompt tienduizend winterjassen. Daarnaast geeft hij nog twee miljoen extra voor een campagne van de Verenigde Naties voor betere onderkomens. Na een tweede bezoek voorziet hij families van een maandelijks inkomen met een gift van 2,2 miljoen dollar en installeert hij zonnepanelen op hun scholen. Afgelopen november kondigt hij aan met nog eens tien miljoen over de brug te komen voor onderwijs van kinderen van vluchtelingen over de hele wereld.

Japan

In maart vervulde Shigenobu Nagamori (72) van Nidec zijn grote droom door aan de Kyoto Gakuen University een bouwkundig programma op te zetten met negentig miljoen dollar. Hij wil het programma in 2020 lanceren voor driehonderd studenten, ook uit het buitenland.
 
IT-ondernemer Yukiyoshi Watanabe (53) van Isfnet hielp de afgelopen zeven jaar meer dan vierduizend werkeloze jongeren en gehandicapten aan een fulltime betaalde baan met zijn Future Dream Achievement organisatie. De programma’s, die drie tot zes maanden duren, leren deelnemers te solliciteren en om te gaan met kantoorsoftware. Daarnaast heeft de organisaties programma’s die zorgen voor het psychische welzijn van werknemers. Watanabe besloot daartoe nadat hij zag hoeveel stress er voorkwam in zijn sector.
 
Hij vergaarde zijn vermogen met discount meubels en richtte ruim tien jaar geleden zijn Nitori International Scholarship Foundation op. Het doel van Akio Nitori (73) van Nitori Holdings was om scholieren uit heel Azië op de topuniversiteiten van Japan te krijgen. Dat lukte. Drie jaar geleden kwamen daar ook grantees bij uit de Verenigde Staten, Taiwan en Vietnam.
 
Nitori:
 
 

Maleisië

Beter laat dan nooit: op zijn tachtigste verjaardag kondigde Tan Kai Hee (80) van Hai-OEnterprise aan 22 miljoen aan aandelen in een fonds te stoppen waarvan het dividend naar goede doelen gaat op het gebied van cultuur, milieu en opleiding. Overigens niet de eerste keer dat hij geld geeft: zo doneerde hij een half miljoen dollar aan diverse goede doelen als de Federation of Chinese Associations Malaysia en het Centre for Malaysian Chinese Studies. Al eerder ging er vijf miljoen van zijn vermogen naar slachtoffers van de aardbeving in 2008 en naar tientallen scholen.

Myanmar

Ken Tun (43) van de Parami Energy Group doneerde meer dan een miljoen dollar aan plattelandsontwikkeling, herbebossing en onderwijs de afgelopen jaren. Hij wil vijfhonderdduizend bomen planten en daarvan staan er inmiddels al driehonderdduizend. Tun houdt zich daarnaast bezig met het duizend jaar oude systeem van Baka (klooster)scholen die meer dan driehonderd arme kinderen van alle religieuze achtergronden en zestienhonderd scholen opvoeden. 

Filippijnen

Voormalig actrice en model Nanette Medved-Po (46) richtte Generation Hope op dat Hope in a Bottle water verkoopt. De opbrengsten gaan naar Friends of Hope, dat klaslokalen bouwt. Ze begon haar onderneming in 2012 en spendeerde sindsdien bijna 900.000 dollar aan haar doel, verkocht negen miljoen flessen water, bouwde 37 klaslokalen en verbeterde de leeromgeving van meer dan zevenduizend leerlingen.
 
Neven David Zuellig (60) en Daniel Zuellig (56) besturen de Zuellig Family Foundation, een fonds dat zich richt op de verbetering van gezondheidzorg in arme, moeilijk bereikbare gebieden. Het resultaat: minder kind- en moedersterfte. Het bedrijf van de familie, de Zuellig Group, draagt jaarlijks zo’n 2,3 miljoen dollar bij aan het fonds.
 
TedX Talk Medved-Po:
 

Singapore

Soms moet je de dood in de ogen hebben gekeken voor je beseft wat het leven waard is. Architect en zakenman Albert Hong (82) overlijdt in 2013 bijna aan een zware longontsteking en beseft daarna dat hij meer wil doen voor de samenleving. In datzelfde jaar doneerde hij al bijna 25 miljoen aan de Singapore University of Technology and Design voor beurzen en onderzoeksprojecten. De universiteit heeft inmiddels een collegezaal naar hem vernoemd.
 
De familie van zus Nichol Ng (39) en Nicholas Ng (37) zit al jaren in de voedselindustrie. Nichol en Nicholas ergerden zich steeds vaker aan de enorme verspilling van voedsel in restaurants, hotels en supermarkten. ‘En niet alleen aan het eindpunt’, zegt Nichol. ‘Ook al aan het begin van de keten, waar groente en fruit wordt geselecteerd op juiste kleur en afmetingen.’ Ze schat dat er ruim 785 ton of voedsel per jaar in Singapore wordt weggegooid, terwijl er mensen zijn die hongerlijden.
In 2012 legden broer en zus geld bij elkaar en startten een voedselbank in een opslagplaats van hun bedrijf. Ze verzamelen gekookt eten van hotels, maar ook weggegooid vers fruit en groenten, voedsel dat bijna over de datum is en gedoneerde producten van supermarkten. Vanuit de opslagplaats worden alle producten verdeeld over bijna tweehonderd goede doelen in het land. Door het hele land heen plaatsen ze dozen waar mensen voedsel in kwijt kunnen dat ze niet meer willen hebben.
Twee jaar geleden kwam er ook een geldstroom op gang en kon de stichting twee fulltimers in dienst nemen en een busje en vrachtwagen kopen. Er werken inmiddels duizend vrijwilligers en Nichol is momenteel druk met het opzetten van eenzelfde initiatief in buurlanden.
 
Nichol Ng:
 

Zuid-Korea
Nadat Kim Jeong-Ho (50) zijn bedrijf Naver verliet, startte hij zijn social enterprise Bear Better. Hij zet zich in voor werkgelegenheid voor mensen met een ontwikkelingsachterstand. Tweehonderd van zijn medewerkers, 83 procent, heeft zo’n achterstand. Het bedrijf produceert, verkoopt en bezorgt producten als bloemen, koffie, koekjes en visitekaartjes. Daarnaast draagt hij bij aan de internationale organisatie Food for the Hungry.
 
Kwon Oh-Seob (57) van L&P Cosmetics doneerde vorig jaar 10,4 miljoen dollar aan Korea University, de universiteit waar hij studeerde. Met het geld wil hij een nieuw gebouw bouwen voor het College of Science.

Taiwan

De Taiwaneese popartiest Chang Hu-mei (44) is het best bekend onder haar artiestennaam A-mei. Ze doneerde 66.000 dollar aan Taitung County nadat daar een tyfoon huishield. Daarvoor doneerde ze 273.000 dollar aan opbrengsten van haar concerten aan St. Mary’s Hospital in Taitung. Ze is een fervent pleiter voor het homohuwelijk en hielp daarom twee concerten organiseren om geld in te zamelen voor LGBT-groepen.

Thailand

Sinds hij de leiding van zijn Bts Group Holdings overgaf aan zijn zoon, houdt Keeree Kanjanapas (66) zich vrijwel alleen nog bezig met filantropie. Hij richt zich op gezondheid en onderwijs in arme delen van het land. Zo spendeerde hij een miljoen dollar om een school te bouwen in Sa Kaeo Province, waarna hij een school voor blinden oprichtte in Khao Yai, tegelijk met een ziekenhuis. Nog een miljoen stak hij een aantal dialysecentra, waar nierpatiënten gratis kunnen dialyseren.
 
Ook Thongma Vijitpongpun (59) van Pruksa Holding richt zich op gezondheidszorg en onderwijs. Hij gaf meer dan vijf miljoen uit aan ziekenhuizen, beurzen voor universiteiten en Boeddhistische organisaties. Arme kinderen, gehandicapten en hiv- en aidspatiënten kunnen ook op zijn steun rekenen.

Vietnam

De rijkste persoon in Vietnam is ook de grootste filantroop van dat land. De Kind Heart Foundation van Pham Nhat Vuong (48) van Vingroup heeft sinds de oprichting in 2016 zo’n 180 miljoen dollar uitgegeven aan onderwijs, gezondheidszorg en armenzorg in Vietnam. Een van die projecten zorgde voor de donatie van 24.000 kalveren aan duizenden arme families in afgelegen gebieden. De bedoeling is dat de families de kalveren grootbrengen en de kalveren van die koeien weer aan andere families geven. Dit jaar doneerde hij zeventig miljoen dollar voor gratis operaties en transplantaties voor arme mensen in een van zijn Vinmec ziekenhuizen. Vinmec is een keten van ziekenhuizen die hij vorig jaar ombouwde tot een non-profitorganisatie.

►Bron: Forbes
NIEUW:
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
3/3