Toon alles (2)

De filantropische helden van Azië volgens Forbes

1 juli 2017, 07:30
Een opsomming van onbekende, maar inspirerende voorbeelden van filantropie op het Azisch continent
Een opsomming van onbekende, maar inspirerende voorbeelden van filantropie op het Azisch continent
De afgelopen zeven jaar zet Forbes de grootste weldoeners uit de Aziatisch-Pacifische regio op een rijtje. Geen bobo’s van grote fondsen, maar mannen en vrouwen die het afgelopen jaar het nieuws haalden met hun altruïsme. En dat levert een rijtje met bijzondere initiatieven op: van het openen van een voedselbank in Singapore tot het opleiden van brandwondpatiënten tot bakker. En er is een primeur: er staan voor het eerst filantropen uit Myanmar en Vietnam op de lijst.
 
‘Het doel is om mensen te vinden die hun eigen geld, en dus niet van hun bedrijf, investeren. Daarnaast tellen we ook de mensen uit de filantropiesector niet mee, zoals directeuren van fondsen of fondsenwervers’, meldt Forbes. De lijst van Forbes is ook geen top 10, maar een verzameling van verschillende mensen uit verschillende regio’s die een ding gemeen hebben: ze hebben op eigen initiatief goed gedaan.

Australië

In Australië zijn het vooral de grootgevers die aandacht krijgen van Forbes. Len Ainsworth (94) van Ainsworth Game Technology ondertekende in maart de Giving Pledge, waarmee hij belooft ten minste de helft van zijn vermogen van 1,3 miljard dollar weg te geven. Andrew Forrest (55) van Fortescue Metals Group doneerde meer dan driehonderd miljoen dollar aan verschillende goede doelen. Dat was de grootste gift ooit in Australie. Graham Tuckwell (60) van ETF Securities ten slotte, gaf samen met zijn vrouw Louise meer dan 75 miljoen dollar aan Canberra's Australian National University, de grootste gift aan een universiteit ooit down under.
 
Graham Tuckwell: 
 
 

China

Reizen we door naar China, dan valt op dat de leeftijd van de goeddoeners flink naar beneden gaat. Charles Chen (45) van Tencent werd door zijn analfabetische grootmoeder naar school gestuurd, omdat een opleiding zijn toekomst zou kunnen bepalen. Dat deed het zeker. Chen doneerde daarom 320 miljoen dollar om onderwijs te verbeteren. Het beviel hem zo, dat hij in 2013 zijn bedrijf verliet en zich nu fulltime met filantropie bezighoudt.
 
Chen Tianqiao (44) en Chrissy Luo (41) van de Shanda Group droegen in december 115 miljoen dollar bij aan de tweehonderd miljoen voor het Tianqiao & Chrissy Chen Institute for Neuroscience van het California Institute of Technology voor hersenonderzoek. Het echtpaar verdiende hun geld in videospelletjes en is van plan nog meer te doneren.
 
He Qiaonv (51) van Orient Landscape Investment Holding zegde in november toe 15 miljoen dollar in een fonds te stoppen dat zich richt op opwarming van de aarde. De directeur van China’s grootste interieur design- en architectenbureau is ook lid van de Mulan Club, een groep van vrouwelijke zakenleiders in China die 44 miljoen dollar doneerde aan Peking University.
 
Charles Chen: From Tencent to Philanthropist:
 
 

Hong Kong


Adrian Cheng (37) van New World Development richt zich op kunst. Hij wil obscure Chinese kunstenaars mainstream maken met zijn K11 Art Foundation. Forbes weet niet hoeveel geld ermee gemoeid is, maar zijn organisatie fungeert als bruggenbouwer tussen China en internationale musea, zoals het Metropolitan in New York, Serpentine Galleries in Londen en Musee Marmottan Monet in Parijs.
 
Sierradenontwerper Michelle Ong (60) van Carnet Jewelry staat erom bekend dat haar sierraden te zien waren in de film de Da Vinci Code en dat ze sterren als Kate Winslet en Glenn Close kleedt. Maar ze houdt zich ook al meer dan vijfentwintig jaar bezig met filantropie. Dankzij haar gaan er miljoenen naar culturele ontwikkeling, muziek en kunst. Haar missie: Hong Kong op het wereldpodium van de kunsten krijgen.
 
Adrian Cheng:
 
 
gerelateerde items