Bossche klungels

31 januari 2008
Opinie | | Tax & Legal

Leuker kunnen ze het niet maken, klungeliger blijkbaar wél. Het lukt de Belastingdienst niet om de tienduizenden (ja, hoeveel eigenlijk?) aanvragen voor een ANBI-status op tijd af te wikkelen voor de deadline van 1 januari. Verbaast ons niks, wie had ooit gedacht dat de door zoveel achterstand en problemen geteisterde belastingdienst dat wél zou redden? Te meer omdat ze in Den Bosch (waar de ANBI-aanvragen moeten worden afgehandeld) dachten dat wel even met anderhalve man en een paardekop te kunnen fiksen.

Staatssecretaris De Jager kreeg er vragen over van Kamerlid Van der Vlies (SGP). De Jager haastte zich te antwoorden dat er inderdaad wat ‘adresserings- en fiscaal-nummer problemen' waren. Maar dat zal geen nare gevolgen hebben voor de aspirant ANBI-organisaties. Ook ‘indien een instelling het aanvraagformulier niet voor 1 januari heeft ingezonden, maar wel aannemelijk kan maken kan dit te wijten is aan eerder vermelde adresseringsproblemen of het niet tijdig hebben ontvangen van een fiscaal nummer' zal de fiscus met terugwerkende kracht een beschikking afgeven.

Dat gaat lekker zo. Eerst veel gejakker om op tijd te zijn en daarna een wel zeer coulante afhandeling. Wanneer begint de overheid nu eindelijk deze sector eens écht serieus te nemen?


P.s.: Mooi kansje voor dubieuze (door terroristische groeperingen gefinancierde) instellingen om door de mazen van de regels te glippen.