Toon alles (2)

Prinses Laurentien tijdens EFC: 'Laat je ego thuis'

27 May 2016, 18:38
Prinses Laurentien: 'Ik sta hier voor een zaal control-freaks.'
Prinses Laurentien: 'Ik sta hier voor een zaal control-freaks.'
Filantropische instellingen moeten de moed hebben om nieuwe wegen in te slaan. Dat zei Prinses Laurentien vandaag op de jaarlijkse conferentie van het European Foundation Centre dat nu in Amsterdam wordt gehouden. Ook zouden filantropen er goed aan doen hun ego los te laten.

'Ik wil jullie vragen de ogen te sluiten', zei de Prinses tegen de in grote getale toegestroomde afgevaardigden van filantropische instellingen. Gezeten in hun eigen donker legde de Prinses hen enkele persoonlijke vragen voor: 'Ben je een control-freak? Denk je in een vergadering wel eens dat jij gelijk hebt? Ben je bang om in de schijnwerpers staan? Maar zou je niet stiekem toch wat vaker in het middelpunt van de belangstelling willen staan?' Door middel van handopsteking maakte het publiek de antwoorden op de vragen kenbaar.

Prinses Laurentien trok haar conclusies uit de antwoorden die ze kreeg: 'Ik sta hier voor een zaal control-freaks. Een heel intelligente groep mensen want ze denken vaak gelijk te hebben. Ook hunkeren jullie naar wat meer aandacht'. Haar typering van de sector ontving een gulle lach uit de zaal.

Een mammoettanker keren
Vervolgens stelde ze vragen over de organisaties waar de deelnemers voor werken. Uit de antwoorden maakte ze op dat veel filantropische organisaties zeer ambitieus zijn en grote structurele veranderingen willen bewerkstelligen. Tegelijkertijd zijn ze bang om fouten te maken en zijn de meeste zo wendbaar als een mammoettanker. Haar laatste vraag - zou je wensen dat jouw organisatie meer de wendbaarheid van een zeilboot zou bezitten - deed haar concluderen dat de zaal vol zeilers in de dop zat.    

'Wat al deze vragen verbindt, is de kracht van het loslaten', zei de Prinses. 'We zien de wereld om ons heen snel veranderen en tegelijkertijd worden de problemen steeds urgenter. De snelle verandering begint aan te voelen als chaos en wat we willen is meer controle.' Als voorbeeld gaf ze de vluchtelingencrisis, het hoofdthema van de conferentie. 'Vijf jaar geleden sprak niemand over vluchtelingen.'  Nu hebben we te maken met de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Prinses vervolgde: 'We zoeken naar antwoorden maar zodra we die gevonden hebben, blijken die al niet meer te voldoen. Neem bijvoorbeeld het klimaatakkoord. In december 2015 werd het verdrag gesloten om de opwarming van de aarde tot 2oC te beperken. Nu al weten we dat dat niet genoeg is.'

Ze vroeg de zaal hoe de filantropische sector kan inspringen op die snel veranderende problemen: 'Hoe verander je de koers van jouw mammoettanker?'
gerelateerde items