EFC
Toon alles (1)

Vluchtelingencrisis 'testcase' voor Europese fondsen tijdens EFC-congres

26 mei 2016, 20:53
Vlnr: Rien van Gendt, Kajsa Ollongren, Gerry Salole en Liz McKeon.
Vlnr: Rien van Gendt, Kajsa Ollongren, Gerry Salole en Liz McKeon.
Ruim 600 vertegenwoordigers van Europese vermogensfondsen, ngo's, beleidsmakers waren vandaag bij elkaar voor de opening van het 27e jaarcongres van EFC, de koepel van Europese filantropische fondsen. In Amsterdam bespreken zij in drie dagen de grootste bedreigingen en kansen voor de Europese samenleving: de vluchtelingencrisis, filantropische vernieuwing en de nieuwe betekeniseconomie. De vluchtelingencrisis wordt als 'testcase' voor de samenwerking en daadkracht van Europese fondsen gezien.
 
Over vernieuwende filantropie en veranderingen in Europa spreken onder meer HKH Prinses Laurentien der Nederlanden, president van de European Cultural Foundation en speciaal UNESCO-gezant voor geletterdheid, Kristalina Georgieva, vicevoorzitter van de Europese Commissie, Peter Bouckaert, directeur Emergencies van Human Rights Watch en Peter Bakker, voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development.
 
500 miljard euro
Filantropische instellingen in Europa beheren gezamenlijk 500 miljard euro waarmee ze sociale en duurzame vernieuwingen in de maatschappij op gang brengen. Om grensoverschrijdende vraagstukken succesvol aan te pakken, vormen de charitatieve instellingen slimme allianties met burgers, bedrijven en overheden. 'Ongelijkheid is een ziektekiem voor gezonde samenlevingen. Het frustreert inspanningen waarmee wij internationale vraagstukken aanpakken. Daar richten we onze pijlen op', legde Katherine Watson, directeur van de European Cultural Foundation en voorzitter van het Nederlandse organiserend comité van de conferentie vanmiddag in de grote zaal van Muziekgebouw aan 't IJ uit. 'Wij zijn als onafhankelijke fondsen in een unieke positie om kansen te herkennen en strategische verbindingen te leggen, om aan gelijkheid te werken.'
 
Duurzame oplossingen
Het EFC werkt aan duurzame en sociale oplossingen voor Europa. Bezoekers van de 27e EFC Conferentie wordt gevraagd om hiervoor een extra inspanning te leveren. De Nederlandse organisatoren delen zo min mogelijk papier uit, bieden de bezoekers duurzame maaltijden aan en beperken de afvalstroom van de conferentie. Activiteiten en overnachtingen zijn rondom de conferentie gepland, zodat iedereen deze te voet, per trein, tram of veerpont kan bereiken.
Loco-burgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren heette vandaag de internationale gasten van harte welkom in Amsterdam en bracht een bezoekje aan de BetterShelter in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, samen met Rien van Gendt (belangenbehartiger van de filantropische sector), en directeuren Gerry Salole (European Foundation Centre) en Liz McKeon (IKEA Foundation).
 
Nederlandse fondsen organiseren
Het European Foundation Centre is een koepelorganisatie voor stichtingen en fondsen door heel Europa en daarbuiten. EFC vertegenwoordigt inmiddels ruim 200 fondsen en ondersteunt aangesloten leden om positieve maatschappelijke veranderingen tot stand te brengen. Het Nederlandse organiserend comité dit jaar bestaat uit: Adessium Foundation, Bernard Van Leer Foundation, Erasmus Centre for Strategic Philanthropy, European Climate Foundation, European Cultural Foundation, Fonds 1818, IKEA Foundation, Instituut Gak, Mama Cash, Oranje Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting VSB fonds, Universal Education Foundation, Vereniging van Fondsen in Nederland, University Fund Wageningen en War Child.
 
♦Het redactieteam van De Dikke Blauwe is gedurende het gehele congres aanwezig en zal hierover in de komende weken uitvoerig berichten. 
 
gerelateerde items