100ste webinar: welk goede doel is de meest impactvolle organisatie?

Foto: Marcel Eberle/Unsplash
Foto: Marcel Eberle/Unsplash
4 november 2021
Opinie | | Fondsenwerving

DDB expert Baukje Stam kondigt het 100ste goede doelen webinar aan. Daarin zal aandacht worden besteed aan het meest impactvolle goede doel van Nederland volgens het trendrapport ‘De Inspirerende40 2021’. 

Op 9 december is het zover, het 100ste webinar! Joris van Zoelen, strateeg en partner van Synergie, zal in het webinar de nieuwe Inspirerende40 bespreken. Overall winnaar, dus meest inspirerende organisatie van ’21-‘22 is Too Good to Go. Joris zal in het bijzonder dieper ingaan op dit goede doel dat dit jaar het hoogst scorende goede doel is geworden in de Inspirerende40: het Rode Kruis! Hij spreekt erover met Marieke van Schaik, directeur Rode Kruis. De hele lijst en het magazine kun je hier vinden! 

100 webinars!
Het is wat. En dat allemaal verzorgd door vrijwilligers met als doel kennisdeling in de goede doelen sector. Een groot applaus aan iedereen die bijgedragen heeft: de teamleden, de moderators, inleiders, gasten, side-kicks en de techniek. Ik heb in de vijf jaar dat ik vanaf de tekentafel tot nu betrokken ben, mogen ervaren hoe groot de bereidheid is om kennis te delen en de kwaliteit van de sector vooruit te helpen.

Terugblik
Vijf jaar geleden zijn we onder ‘eigen label’ van start gegaan, met de intentie om het na een jaar onder te brengen bij Nederland Filantropieland (NLFL). Zo gezegd zo gedaan. Inmiddels is NLFL onderdeel van Goede Doelen Nederland (GDN); het webinarprogramma is meeverhuisd en wordt nu gerund door Deny de Jong, mijzelf en een fijne redactieraad, met ondersteuning vanuit het bureau van GDN.

Wat hebben we bereikt?
In de afgelopen jaren (vanaf 2016 tot half 2021) hebben er 8.069 mensen deelgenomen aan de webinars. Het aantal deelnemers groeit fors. In 2019 is er een groei van 40% ten opzichte van 2019 en in 2020 is een groei van 80% in vergelijking met 2019. Er is jaarlijks veel herhaalbezoek; er zijn mensen die wel 10 keer deelnemen aan een webinar per jaar. Gemiddels over 2020 waren dat er 146 per webinar! Een paar quotes uit de evaluaties van deelnemers: ‘Ik vond het een professioneel webinar met praktische informatie, tools en ook technisch goed georganiseerd. Graag tot een volgende keer.’ – deelnemer De toekomst van online fondsenwerving, 2019. En: ‘Heel fijn zo'n webinar met experts en cases uit de praktijk!’ – deelnemer Nalatenschappen nu en na de coronacrisis, 2020.

Onderwerpen.
We programmeren voor grote, middelgrote en kleine goede doelen een breed scala aan onderwerpen. Soms om te inspireren, soms om te leren, soms te instrueren, en altijd om kennis te delen. Experts en goede doelen organisatie zelf delen hun ervaringen én mislukkingen. Waar we begonnen zijn als ‘fondsenwerving webinars’ is onze scope meebewogen met de actualiteit. Nog steeds met een accent op het vak fondsenwerving (denk aan nalatenschappen, major donors, DM en andere fondsenwervende technieken) en de ontwikkelingen daarbinnen zoals relatiegericht, online, datagedreven, marketing automation. Maar we kijken ook nadrukkelijk naar terreinen die de fondsenwerving beïnvloeden, als impact, innovatie, vrijwilligers, ethiek, ANBI, toezicht, samenwerken, etc.

De knallers.
In de top-10 van webinars qua aantal deelnemers staan 5 webinars uit 2020 die we rond corona hebben geprogrammeerd. Weet je nog? In maart 2020 maakt het kabinet de eerste algemene maatregelen bekend om het coronavirus te bestrijden zoals de handen wassen, in de elleboog niezen, en geen handen meer schudden. Halverwege maart gaat Nederland in gedeeltelijke lockdown en sluiten horeca, scholen en kinderopvang. Op 19 maart belde ik Jan Willem Wits  (expert in crisiscommunicatie) en 26 maart hadden we het eerste extra webinar n.a.v. corona, over communicatie in crisistijden. En 2 weken later op 9 april 2020 de topscoorder alle tijden: fondsenwerving in tijden van corona met Ard Lok (WWAV), René Vlug (ZOA)  en Arko Hoondert (KWF), dat ik ook mocht modereren. Heel bijzonder dat we dit in zo korte tijd voor elkaar kregen!

Overzicht top 10 meest bezochte webinars
Top 10 #deelnemers (gem. 73% van # aanmeldingen) deelnemers jaar Terugkijken kan 
Fondsenwerving in tijden van corona 393 2020 hier
Communicatie in crisistijden – do’s and don’ts! 286 2020 hier
Fondsenwerving in tijden van Corona: welke online alternatieven zijn er? 265 2020 hier
Succesvolle leadgeneratie (en donateurswerving!) via social media 254 2021 hier
Online Kennis Festival: kick off! 214 2020 hier
Nalatenschappen nu en na de corona-crisis 186 2020 hier
Belangrijke actuele aanpassingen in de ANBI regels! 165 2021 hier
Nu online veel meer leads en donateurs werven 152 2016 hier
Hoe raak je donateurs met je campagne? 148 2021 hier
Donateurcentraal fondsenwerven: Hoe creëer je grip en beleving? 145 2021 hier
 
Sneak preview 2022
Ik kan alvast verklappen dat we een paar hele mooie webinars op de rol hebben staan voor 2022. Zo komt Dewi Segaar, directeur Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, vertellen over de aanpak en successen van de Rookvrije Generatie! Ewald Verhoog presenteert de belangrijkste inzichten uit zijn onlangs verschenen boek Digital Fundraising. En ben je benieuwd hoe de Plofkip uit de supermarkten verdween? Daarover komt de campagneleider van Wakker Dier Anne Hilhorst vertellen! Ben jij of ken jij een goede spreker? Of weet je een interessante casus voor een webinar; mail het me!
Tot slot wil ik een paar mensen extra in het zonnetje zetten. Moderators van het eerste uur: Marie-Claire de Waal en Wieb van de Donk (beiden WWAV) en Marc Schoutens (Kentaa). Heel, heel veel dank gaat uit naar Ifunds die al vanaf het begin onze trouwe partner en 100%-sponsor is voor de techniek en alle zorg daaromheen. En natuurlijk Jur Venema, onze constante factor in de ondersteuning: we zijn super blij met je! En dank je wel Deny de Jong, voor je geweldige commitment aan dit mooie programma, ik vind het nog steeds een feestje om samen met jou het programma te regisseren. Ik hoop van harte dat op 9 december iedereen die ooit een webinar heeft gevolgd opnieuw inlogt om 10:00 u ’s ochtends om met elkaar deze grote mijlpaal in kennisdeling te vieren.
 
9 december, het 100ste webinar: welk goede doel is de meest impactvolle organisatie? Joris van Zoelen, Marieke van Schaik en moderator Baukje Stam. Aanmelden kan hier.