SBF kiest in verkiezingsstrijd voor aangescherpte strategie

27 september 2023
Artikel | | Nieuwsflits

De SBF-partners kiezen een andere samenwerkingsvorm. Doel is om de samenwerkende brancheorganisatie van de FIN, Goede Doelen Nederland en de kerken effectiever en slagvaardiger te laten functioneren. Dit blijkt uit een gezamenlijk persbericht onder de kop: ‘SBF-partners passen samenwerking aan, in wisselende coalities verder.’
De Stichting Beheer SBF wordt ontbonden. Daarmee moet ruimte ontstaan om bij specifieke ontwikkelingen snel coalities met elkaar en met andere belanghebbende partijen aan te gaan voor een ‘slagvaardige en krachtige belangenbehartiging’.
Het persbericht stelt: ‘Er is een politiek klimaat van toenemende generieke wet- en regelgeving en regeldruk met bedoeld of onbedoeld grote negatieve impact op maatschappelijke initiatieven.’ En verder: ‘Onderlinge afstemming kost te veel tijd en gaat ten koste van de slagvaardigheid richting externe stakeholders en effectieve belangenbehartiging.’
De strategiewijziging komt midden in verkiezingstijd. Onlangs presenteerde de SBF het manifest ‘Geef ons de ruimte’, ondertekend door diverse maatschappelijke sectoren en koepelorganisaties. Volgens het persbericht blijft dit manifest ‘onverkort de inzet’. Goede Doelen Nederland, de FIN (vermogensfondsen en foundations) en het CIO (kerken) hebben afgesproken in de belangenbehartiging met elkaar te blijven optrekken.
In de nieuwe vorm blijft het sectorbelang gezamenlijk gedragen en is er meer ruimte voor belangenbehartiging die meer specifiek is gericht op de afzonderlijke ledenkringen of achterbannen. Belangenbehartiging die efficiënter kan en meer proactief.