Directeur-bestuurder longfonds treedt na zeventien jaar terug

18 september 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Michael Rutgers, scheidend directeur-bestuurder van het longfonds nam vorige week afscheid met een krachtige boodschap voor ieders gezondheid. ‘De ontwikkelingen op het gebied van preventie gaan te langzaam, dat kan en moet anders.’ Tijdens zijn afscheidssymposium legde hij een gezondheidsroutekaart neer op weg naar 2040. Hij wil onder meer een rookverbod van iedereen die is geboren na 2017. Ook vindt hij dat 80% van het voedselaanbod in supermarkten gezond moet zijn.
Rutgers is van mening dat maatschappelijke organisaties als change agents de motor achter de veranderingen kunnen zijn. ‘Het bereiken van een langer gezond leven voor mensen in Nederland moet voorop staan in alles wat we doen. De toekomst van de gezondheid is nú!’ Hij riep op om de passie voor preventie te combineren met een grote coalitie van hen die écht willen en kunnen. Zulke coalities maakt Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), een vereniging van 22 gezondheidsfondsen die werken aan het voorkomen, genezen en behandelen van ziekten.
Rutgers, voormalig nummer 1 in de DDB 100, de lijst van invloedrijke personen in de filantropie, werd afgelopen vrijdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort. De uitreiking vond plaats tijdens het symposium ‘De toekomst van de gezondheid is nú!’.