Zij staat in DDB100: Dorine Manson (Goede Doelen Loterij)

Zij staat in DDB100: Dorine Manson (Goede Doelen Loterij).
Zij staat in DDB100: Dorine Manson (Goede Doelen Loterij).
18 november 2021

Wie zijn de 100 invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie? Aftellend naar de bekendmaking van de lijst in het Dikke Blauwe Magazine dat in december op de mat valt, lichten we een tipje van de sluier. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.
 
Een standvastige vrouw die weet wat ze wil; sterk op de inhoud, sympathiek en doelgericht.’ Zo omschreef minister Wouter Koolmees Dorine Manson toen zij in 2018 vertrok bij VluchtelingenWerk. Dit is volgens het juryrapport nog steeds actueel: Manson is er altijd met haar hoofd én hart bij. Dat was zo in de acht jaar dat ze zich als directeur en later bestuursvoorzitter voor VluchtelingenWerk inzette, en in haar daaropvolgende baan: managing director van de Goede Doelen Loterij (Nationale Postcode Loterij, Vriendenloterij), de functie die Marieke van Schaik, die vandaag ook in de spotlight staat, eerder bekleedde.

Loopbaan
Manson werd in 1966 geboren in Beetsterzwaag, een dorpje in Friesland. Na haar studie Geschiedenis in Groningen werkte ze van1993 tot 2002 bij PwC als consultant en manager subsidieadviseurs. Sinds 2002 was Manson bij de gemeente Amsterdam hoofd Economische Ontwikkeling en later directeur Economische Zaken. In september 2010 startte ze als directeur en later bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, een organisatie met toentertijd enkele honderden betaalde medewerkers en ruim 13.000 vrijwilligers. ‘Erg belangrijk’, noemde ze deze stap. ‘Zeker in het huidige politieke klimaat, waarin de vanzelfsprekendheid van bescherming steeds meer op de achtergrond lijkt te raken.’ Bij de Goede Doelen Loterijen wil Manson het maatschappelijk belang van loterij-opbrengsten verder onder de aandacht brengen.

Liefde voor Cultuur
Vorig jaar speelde Manson zich vooral in de kijker met het Kickstart Cultuurfonds, een tijdelijk noodfonds dat werd opgericht om de culturele sector te helpen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden als gevolg van de coronamaatregelen. Het fonds is een initiatief van vier organisaties, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, de VandenEnde Foundation en de voormalige BankGiroLoterij (nu: Vriendenloterij), in samenwerking met diverse private cultuurfondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Over 2020 en 2021 heeft het Kickstart Cultuurfonds in totaal bijna 40 miljoen euro uitgekeerd aan ruim 1126 instellingen. Het noodfonds, waarvan het loket inmiddels is gesloten, werd geprezen om haar snelheid en efficiëntie. Doordat de publieke en private sector hun krachten bundelden, hoefden culturele instellingen slechts bij één loket aan te kloppen. Aanvragers kregen binnen vijf weken antwoord en ontvingen de donaties vervolgens binnen een week.

Liefde voor natuur
Een ander recent project dat een flinke boost kreeg door hulp van ‘haar’ organisatie is ‘Rotterdam de boer op!’ van Natuurmonumenten. In februari van dit jaar kende de Nationale Postcode Loterij 5 miljoen euro toe om onder meer biodiversiteit op het platteland en eerlijk geproduceerd regionaal eten te stimuleren. Een kolfje naar haar hand: naast liefde voor cultuur heeft Manson ook veel liefde voor natuurschoon. Vroeger wilde ze zelfs boswachter worden. Maar toch staat ze nu als managing director van de Goede Doelen Loterij in de Dikke Blauwe 100. Uit het juryrapport: ‘Met haar extraverte persoonlijkheid is zij de aangewezen persoon om het boegbeeld van de organisatie te zijn en het werk van de Goede Doelen Loterijen voor het voetlicht te brengen.’

Lees ook: 'Kickstart Cultuurfonds doneerde vorig jaar 40 mln euro'
Lees ook: ‘Marc van den Tweel nummer 1 in De Dikke Blauwe 100’
Lees ook: ‘Een kijkje in de keuken van DDB100’