Kickstart Cultuurfonds doneerde afgelopen jaar 40 miljoen euro

Kickstart Cultuurfonds doneerde afgelopen jaar 40 miljoen euro
Kickstart Cultuurfonds doneerde afgelopen jaar 40 miljoen euro
26 augustus 2021

Het Kickstart Cultuurfonds heeft bekend gemaakt het afgelopen jaar sinds het begin van de coronacrisis 1126 theaters, muziekpodia, musea en producenten van professionele podiumkunsten met bijna 40 miljoen euro te hebben gesteund. Daarmee blikt het fonds terug op een jaar van financiële steun aan de culturele sector om aanpassingen aan de anderhalve metersamenleving mogelijk te maken.
 
Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven heeft de resultaten afgelopen week in ontvangst genomen. In totaal werden er zo’n 1707 aanvragen ingediend, waarvan 65% is gehonoreerd. De aanvragen beperkten zich niet tot producenten in de Randstad; 63% van het budget zou terecht zijn gekomen bij partijen buiten Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Het Cultuurfonds benadrukt daarmee ook veelvuldig aanwezig te zijn in de provincies.
 
Publiek-private samenwerking
Eerder bleek al uit onderzoek van R2 Research, geïnitieerd door het Cultuurfonds, dat het tijdelijke noodfonds een ‘grote toegevoegde waarde’ vormde voor de aanvragers. De ondervraagden zouden het onder meer prettig hebben gevonden dat ze de aanvragen bij één loket konden indienen, dat de drempel laag lag en dat de behandeling van de aanvraag en betaling snel geregeld waren. Door de publiek-private samenwerking tussen de Vriendenloterij, private (cultuur)fondsen en het ministerie van OCW konden er het afgelopen jaar een groot aantal extra donaties worden gedaan. ‘Het is heel bijzonder hoe deze publiek-private samenwerking zo efficiënt zijn doel heeft bereikt, die lessen moeten we meenemen naar de toekomst. Ik wil daarom ook iedereen bedanken die zich ingezet heeft om die makers en culturele instellingen die soms buiten de boot vielen, toch te ondersteunen en ons culturele landschap op deze manier iets rijker te houden’, aldus Van Engelshoven tegen het Cultuurfonds.
 
Anderhalvemetersamenleving
De financiële steun is volgens het fonds onder andere gebruikt voor het fysiek aanpassen van gebouwen, de inzet van extra personeel en het aanpassen van tentoonstellingen of voorstellingen om binnen de coronamaatregelen toch live publiek te kunnen ontvangen. Ook werd het geld gebruikt voor communicatiecampagnes en livestreams.

Bron: Cultuurfonds
Lees ook: ‘Onderzoek: Kickstart Cultuurfonds maakt positieve impact’