Ons schrikbeeld: een land zonder futiele problemen

Een wereld zonder problemen? Onverdraaglijke gedachte voor veel Nederlanders...
Een wereld zonder problemen? Onverdraaglijke gedachte voor veel Nederlanders...
3 mei 2018
Opinie | | Internationale filantropie

Met ervaring in werken in het buitenland moet ik een observatie over Nederland kwijt waarvan ik mij afvraag of anderen dat ook zo voelen. Het gaat om het verschijnsel dat het publieke debat in Nederland nogal eens wordt beheerst door zaken die vanuit internationaal perspectief erg futiel lijken, maar kennelijk niet zo worden beleefd. In het verleden ging het bijvoorbeeld vaak over de toon van het debat. En neem nu de vele krantenpagina’s die de afgelopen tijd zijn gespendeerd aan het wel of niet bestaan van een ambtelijk memo over een voornemen in het regeerakkoord. Hoewel ik weet dat het proces altijd onderdeel is van de politiek, vraag ik me toch af in welk ander land er zo’n trammelant zou kunnen ontstaan over een soortgelijke kwestie. Dit geldt te meer nu de memo’s precies bevatten wat je kunt verwachten: Financiën was tegen (dat zijn ze altijd als iets geld kost) en het vakdepartement was voor, in dit geval Economische Zaken. 

Je zou denken dat de politiek er is om de moeilijkere problemen in onze samenleving aan te pakken en proberen op te lossen, zoals klimaatverandering, migratie of criminaliteit. In dit geval lijkt het er meer op dat politici, althans een deel van hen, er genoegen in scheppen om van niets een probleem te maken en dit vervolgens maximaal uit te melken. Ik heb mij zeer verbaasd hoe leden van de Tweede Kamer zoals Geert Wilders en Jesse Klaver bijna publiekelijk klaarkwamen te midden van hun (gespeelde) verontwaardiging.
Bewindspersonen in Nederland vallen meestal niet over verkeerd gemaakte keuzes, maar over zoekgeraakte bonnetjes en problemen van vergelijkbare omvang zoals nu het bestaan van een memo.

Toegegeven: Rutte opereerde buitengewoon onhandig in deze kwestie. Maar je kunt je toch afvragen of er geen belangrijker zaken aan de orde zijn. Blijkbaar is dat niet zo en dan kan ik toch niet anders dan concluderen dat we in een heel gelukkig land wonen met weinig echte problemen. Dat laatste wordt dan wel weer bevestigd met het internationaal vergelijkend World Happiness Report, een onderzoek naar geluk waar Nederland steevast in de hoogste regionen eindigt.