Wellicht toch einde van Stoutfonds

4 december 2012, 04:00
Wellicht toch einde van Stoutfonds
Wellicht toch einde van Stoutfonds
Het Stoutfonds van Start Foundation gaat een nieuwe fase in. Staatssecretaris Teeven meldde vorige week dat het kabinet werkt aan een oplossing voor het probleem van uitgeprocedeerde asielzoekers die stage willen lopen. Henk Kamp, de vorige minister van Sociale Zaken, zag de stage als werk waar een werkvergunning voor nodig is.

Het Stoutfonds werd in september 2011 opgericht door sociaal investeerder Start Foundation. Aanvankelijk om de boetes te betalen die scholen en stageaanbieders kregen wanneer zij jongeren zonder geldige verblijfsdocumenten toch stage lieten lopen. Later hielp het fonds ook diverse jongeren aan stages. In mei van dit jaar was er een doorbraak, toen de rechtbank in Den Haag Kelvin Vrede in het gelijk stelde in een proces dat de Staat had aangespannen tegen de beslissing van de rechter om de jongen de mogelijkheid te geven om stage te lopen.

Hoger beroep
Minister Kamp maakte in juni bekend in hoger beroep te willen gaan tegen dit vonnis. Een mededeling waar het Stoutfonds bij monde van Start Foundation-directeur Jos Verhoeven (foto) verbaasd op reageerde: “Ik dacht dat we ondertussen op het kruispunt van het gezond verstand waren gekomen. De rechter heeft zich ondubbelzinnig uitgesproken, het politieke landschap is veranderd, dus wij dachten dat het Stoutfonds wel opgedoekt kon worden."

Oplossing
Dat zou nu alsnog het geval kunnen zijn, nu het nieuwe kabinet nog eens naar de kwestie wil kijken. Een woordvoerder van minister Asscher van Sociale Zaken bevestigt dat het kabinet aan een oplossing werkt, maar meldt dat het nog niet duidelijk is hoe die er uit gaat zien.
gerelateerde items