Uitspraak rechtbank maakt Stoutfonds overbodig

10 mei 2012
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTERDAM (10 mei) - Een uitspraak van de rechtbank in Den Haag vorige week maakt waarschijnlijk een einde aan het Stoutfonds, dat boetes betaalt voor werkgevers die stages aanbieden aan illegale jongeren die een beroepsopleiding volgen. De Haagse rechtbank stelde Kelvin Vrede (foto), de stagiair die bij de Triodos Bank stage wilde lopen, maar dit op grond van zijn verblijfsstatus niet mocht, onverkort in het gelijk in zijn procedure tegen de Nederlandse Staat.

De rechtbank oordeelde dat door Kelvin geen stage te laten lopen, de Staat onrechtmatig handelt en in strijd met het recht op onderwijs. Bovendien stelt het vonnis expliciet dat geen boete opgelegd mag worden aan zijn stagebieder. Deze uitspraak en de val van het kabinet maken de weg vrij om deze kwestie te regelen en daarmee vervallen het nut en de noodzaak van het Stoutfonds.

Nog geen boetes betaald
Het Stoutfonds, een initiatief van sociaal investeerder Start Foundation, werd in september 2011 opgericht. Aanvankelijk om de boetes te betalen die scholen en stageaanbieders kregen wanneer zij jongeren zonder geldige verblijfsdocumenten toch stage lieten lopen. Later hielp het fonds ook diverse jongeren aan stages. Tot op heden werd er nog geen enkele boete betaald, maar werden wel vijf garantverklaringen afgegeven om in geval van boete te betalen. Zo’n twaalf jongeren werd via het netwerk een stage aangeboden.

“Doel ligt binnen handbereik”
“We hebben er alle vertrouwen in dat de zaak nu definitief geregeld gaat worden”, meldt Start Foundation. “Omdat ook het CDA heeft laten weten dat deze kwestie nu voor eens en altijd opgelost moet worden. We verwachten niet, gezien de nieuwe politieke werkelijkheid, dat de Staat in beroep zal gaan tegen het vonnis van de Haagse rechtbank. We gaan nu voorbereidingen treffen om de activiteiten te gaan staken. Het doel ligt binnen handbereik en er ligt veel werk te wachten om te investeren in een socialere arbeidsmarkt.”