Weekers stuurt regelgeving SBBI’s en ANBI naar de Kamer

29 maart 2012

AMSTERDAM (29 maart) - Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft zijn regelgeving over steunstichtingen van sociaal belang behartigende instellingen (SBBI’s) en een bijzondere categorie ANBI (de culturele instelling) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het betreft nog regelgeving in conceptvorm. Veranderingen worden echter niet verwacht, omdat de betrokken partijen, waaronder SBF, hebben aangegeven in hoofdlijnen akkoord te gaan met de conceptregeling.

Bij de parlementaire behandeling van de Geefwet is het gewijzigd amendement van Kamerleden Omtzigt en Neppérus aangenomen, waarin is opgenomen dat de aftrek van eenmalige giften aan steunstichtingen SBBI’s in zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting mogelijk is.

Voorwaarden steunstichting
Weekers heeft in zijn concept-uitvoeringsregeling voorwaarden gesteld (artikel 1f) aan de stichting die een steunstichting SBBI wil zijn. Een van die voorwaarden is dat de SBBI die de steunstichting SBBI beoogt te gaan ondersteunen lid moet zijn van een landelijke, representatieve koepel op het gebied van sport of muziek of een hiermee vergelijkbare organisatie. Ook moet het geld dat over is gebleven omdat het niet is besteed aan het doel en ook niet is overgedragen is aan de SBBI, bij ontbinding van de steunstichting worden uitgekeerd aan een ANBI. Daarnaast moet de steunstichting in haar communicatie bij haar inzamelingsactiviteiten duidelijkheid verschaffen over het doel van de inzameling en over het jaar waarin zij kwalificeert als steunstichting SBBI.

“Niet veel om het lijf”
Geen opzienbarend nieuws dus. Wouter Buwalda, secretaris van de SBF: “Vooraf had Financiën al laten weten dat de uitvoeringsregeling niet veel om het lijf zou hebben en dat klopt. Voor onze sector staat er niets schokkends in. Naast artikel 1f is een belangrijke wijziging te vinden in artikel 1a, waarin het codificeren van de commerciële activiteiten is opgenomen. Hier worden bewust allerlei voorbeelden gegeven van casussen die vroeger door inspecteurs volgens interne richtlijnen werden opgelost. Daarnaast is artikel 1d nieuw omdat die de nieuwe categorie culturele instelling betreft, maar dat heeft inhoudelijk niet veel om het lijf.”

Aanvullende informatie van ANBI’s
Staatssecretaris Weekers gaf aan dat hij de nu nog verplichte notariële akte bij de periodieke giftenaftrek wil laten vervallen. In het Belastingplan 2013 verwacht hij daartoe met een voorstel te komen. Verder wordt nog gewerkt aan een wetsvoorstel waarin staat aangegeven welke aanvullende informatie ANBI’s openbaar moeten maken. De nu gepubliceerde concept-regeling schrijft al vrij gedetailleerd voor welke informatie ANBI’s over kosten, baten, vermogen en vacatiegelden van bestuurders moeten publiceren.

Klik hier voor de complete concept-uitvoeringsregeling.