Weekers reageert op Kamervragen uitzending Argos

23 februari 2012
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTERDAM (23 februari) - Staatsecretaris Weekers van Financiën heeft gereageerd op Kamervragen over de uitzending van het onderzoeksprogramma Argos. Het radioprogramma besprak onder meer het onderzoek van het Centraal Informatie Punt Goede Doelen (CIGD) waaruit zou blijken dat een groot aantal ANBI's zich niet houdt aan de richtlijnen van de Belastingdienst. Een discussie waaraan FM ook een bijdrage leverde.


Het CIGD onderzocht of ANBI's zich houden aan de regels die samenhangen met hun status. Uit het onderzoek zou blijken dat tweederde van de organisaties geen onafhankelijk voorzitter heeft, de helft zou geen gescheiden vermogen hebben en een vijfde geen beleidsplan. De organisaties zijn daartoe wel verplicht om in aanmerking te komen voor de ANBI-status. Argos concludeerde in haar uitzending dat er niet of nauwelijks wordt gecontroleerd of organisaties voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst.


Geen oordeel over het rapport

De uitzending van 14 januari, waarin ook FM-hoofdredacteur 5 werd geïnterviewd, zorgde voor veel reacties en leidde tot Kamervragen. Staatssecretaris Weekers heeft deze vragen eind vorige week beantwoord. Weekers heeft het onderzoeksrapport van het CIGD opgevraagd, maar kreeg alleen inzage in een geanonimiseerd en geaggregeerd uittreksel. Hij gaf aan daarom geen oordeel te kunnen geven over het rapport.


ANBI-status intrekken

Wel reageerde hij op de stelling dat bepaalde ANBI's niet aan de richtlijnen van de Belastingdienst voldoen. "De Belastingdienst oefent toezicht uit op de feitelijke werkzaamheden van ANBI's, waarbij onder meer wordt onderzocht of die werkzaamheden passen in de statutaire doelstelling en of aan de overige voorwaarden voor ANBI's is voldaan. Indien mocht blijken dat een instelling niet voldoet aan één of meer voorwaarden, dan kan de Belastingdienst het bestuur van een instelling verzoeken om binnen een redelijke termijn de omissies te herstellen. Uiteindelijk kan de Belastingdienst ook de ANBI-status intrekken. Bij misbruik van de ANBI-status kan deze met terugwerkende kracht worden ingetrokken." Uit dit antwoord van Weekers wordt echter niet duidelijk of de Belastingdienst ook daadwerkelijk in staat is deze controle uit te voeren.


Gegevens openbaar

Weekers werd ook gevraagd naar de motie Omzigt/Van Vliet 3, waarin wordt verzocht verschillende gegevens in het ANBI-register openbaar te maken. Weekers: "Op dit moment heeft de Minister van Veiligheid en Justitie een wetsvoorstel in voorbereiding waarin de plicht voor ANBI's om hun balans en staat van baten en lasten te publiceren zal worden geregeld. Het streven is dat dit wetsvoorstel voor de zomer kan worden aangeboden aan de Tweede Kamer."


Visie op toezicht en transparantie

"Daarnaast werken de Ministers van Veiligheid en Justitie en van Financiën en de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie samen om een gezamenlijke moderne visie op toezicht en transparantie te ontwikkelen. Dit is zo afgesproken in het convenant ‘Ruimte voor geven'. In deze visie zal ook aandacht worden geschonken aan het openbaar maken van gegevens die betrekking hebben op ANBI's", aldus Weekers.


Klik hier om de uitzending van Argos te beluisteren.