Weekers: "Geen aparte behandeling ANBI-status voor sektes"

Weekers: "Geen aparte behandeling ANBI-status voor sektes"
Weekers: "Geen aparte behandeling ANBI-status voor sektes"
31 mei 2012
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (31 mei) - Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft vorige week  Kamervragen beantwoord van Tweede Kamerlid Berndsen (D66) over de ANBI-status van sektes. Berndsen vroeg naar de status, omdat de Scientology Church volgens de rechter niet wordt aangemerkt als ANBI, maar via een sluiproute toch profiteert van de belastingvoordelen.

Weekers gaf in de beantwoording van de Kamervragen aan dat hij geen reden ziet om de ANBI-status van sektes apart te behandelen. “Omdat het begrip ‘maatschappelijk’ geen eenduidige betekenis heeft, moeten de instellingen gewoon voldoen aan de wettelijke voorwaarden die gelden voor kwalificatie als algemeen nut beogende instelling”, aldus Weekers.

Fiscale sluiproutes
Berndsen stelde de vragen naar aanleiding van publicaties in maart over de Scientology Kerk Amsterdam die via interne stukken volgelingen oproept massaal gebruik te maken van mazen in de fiscale regels. De door L. Ron Hubbard opgerichte sekte gebruikt fiscale sluiproutes die door de fiscus worden gedoogd. Zo wordt geld ingezameld voor een nieuw hoofdkantoor, maar de gelovigen worden opgeroepen de donaties niet aan Scientology zelf over te maken, omdat die niet aftrekbaar zijn. In plaats daarvan moet het geld worden gestort op een rekening van de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa) in Lelystad, die wel een ANBI-status heeft.

“Oneigenlijk gebruik is ontoelaatbaar”
Op de situatie van de Scientology Church wilde Weekers niet ingaan. Hij is het wel met Berndsen eens dat het ontoelaatbaar is als een instelling die zich niet als ANBI kwalificeert, via oneigenlijk gebruik toch profiteert van de voordelen. Hij wees erop dat wanneer dit zich in de praktijk voordoet, er door de Belastingdienst een onderzoek wordt gestart dat er toe kan leiden dat de ANBI-kwalificatie met terugwerkende kracht wordt ingetrokken.