Toon alles (3)

VVD ‘vergeet’ cijfers anbi’s te publiceren

17 mei 2017, 11:00
VVD ‘vergeet’ cijfers anbi’s te publiceren
VVD ‘vergeet’ cijfers anbi’s te publiceren
De VVD heeft verzuimd financiële gegevens van stichtingen die geld doneren aan de partij te publiceren. De vier stichtingen van de VVD hebben de anbi-status en zijn dus verplicht de Belastingdienst inzicht te geven in hun financiële situatie. De stichtingen melden dat vergeten te zijn.
 
Een van de stichtingen die geen openheid zouden hebben gegeven, is de Stichting Ivo Opstelten Foundation. Het partijbestuur onder leiding van voorzitter Henry Keizer is direct verantwoordelijk voor die stichting. NRC schrijft dat er sinds zijn benoeming in 2014 minder details over de financiën zijn verstrekt, terwijl de partij had toegezegd dit juist wel te zullen gaan doen. Keizer is echter tijdelijk opgestapt als VVD-voorzitter. Hij raakte in april in opspraak door de overname van crematoriumbedrijf De Facultatieve. Gisteren werd bekend dat er aangifte is gedaan tegen Keizer vanwege oplichting.
 
‘Erdoorheen geglipt’
Behalve deze stichting hebben ook Stichting Doe Meer Met Utrecht, Stichting Steunfonds VVD Amsterdam en Stichting Fonds Toekomst Liberaal Den Haag zich niet aan de belastingwet gehouden. De Belastingdienst heeft de mogelijkheid om de anbi-status van al deze instellingen af te nemen en een naheffing op te leggen. Nadat journalisten om opheldering hadden gevraagd, publiceerden de stichtingen in Den Haag en Amsterdam alsnog hun verslagen. Daaruit blijkt dat ze circa een ton hebben gedoneerd aan de VVD. Een woordvoerder van de Ivo Opstelten Foundation zegt dat het publiceren van de cijfers er ‘helaas doorheen is geglipt’. Stichting Doe Meer met Utrecht zegt publicatie ‘vergeten’ te zijn.
 
gerelateerde items